PVDA en Comac naar de Pride

pride_pvda will be there.jpg

Zaterdag trekken we opnieuw met tienduizenden door de straten van Brussel om aandacht te vragen voor onze eisen. Ook de PVDA en haar jongerenbeweging Comac doen mee.

Pride_Alice_b&w_0001.jpgZe lanceren een oproep tot onderlinge solidariteit: “Vrouwen, holebi’s, transgenders en allochtonen ervaren verschillende vormen van discriminatie, die echter ook heel wat gelijkenissen vertonen. Negatieve beeldvorming, uitsluiting in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, geweld en agressie zijn fenomenen die vragen om meer solidariteit tussen de gediscrimineerde groepen, terwijl die vaak tegen elkaar worden uitgespeeld”  schrijft Alice Vande Voorde (foto) in het artikel waarin de deelname van de linkse partij wordt aangekondigd.Comac_Breendonk0001.jpg Alice is lid van Comac en was ook actief in de solidariteitsbeweging voor de openstelling van het huwelijk in Frankrijk. Comac voerde onlangs ook actie tegen de GASboetes en bezocht het kamp van Breendonk (foto).

Dag van Vrijheid

PVDA en Comac steunen de organisatoren in hun houding niemand te censureren:  “Dit is immers de enige dag op het jaar dat homoseksuelen zich echt vrij voelen in de stad. De rest van het jaar moeten ze op hun hoede zijn voor homofobe of transfobe agressie. Wie er zelf bij was, weet echter dat de meeste deelnemers er niet anders rondlopen dan tijdens een doordeweekse wandeling. “

Pride_2006_Boysboudoir.jpg

En wie is tegen?

De steun aan de Pride is niet voor alle partijen zo evident. Blijkbaar hebben nogal wat politici het er moeilijk mee dat holebi’s en transgenders met tienduizenden tegelijk voor hun rechten opkomen.  Van het Vlaams Belang zal je allicht niets anders verwachten. Alexandra Colen vergeleek de Pride ooit met een nazi-optocht en Frank Vanhecke verklaarde in zijn rol als voorzitter:  “Wij hebben in het verleden wel harde kritiek geformuleerd tegen de uitspattingen die te zien zijn op Roze Zaterdag. Daar lopen dan mensen rond die zich verkleden als halve zotten maar niet representatief zijn voor hun gemeenschap. Met dat aanstootgevende gedrag hebben we inderdaad een probleem.”

Parys_Dewever_Annemans.jpg

Huidig voorzitter Gerolf Annemans is dan weer een van de grondleggers van de homofobie in zijn partij.  Alle quotes van het VB over de Pride lees je hier.  Bij de VLD  lazen we onlangs een niet mis te verstaan pleidooi tégen de manifestatie van VLD-politicus  Lorin Parys. Hij voelt  plaatsvervangende schaamte als hij beelden van de Pride ziet.  Ook Bart De Wever is tégen:  “Sommigen vinden het bijvoorbeeld nog altijd een goed idee om hier ‘gay parades’ te organiseren. Anderen beseffen, zoals Vlaamsgezinden weten dat de media er steevast de meest extreme en/of troosteloze figuren zullen uitpikken als ze op straat komen, dat zulke optochten precies aanleiding geven om stereotypen over homo’s dik in de verf te zetten” schreef hij al in 2006.  Gelet op zijn recente uitlatingen over de regenboog-t-shirts is zijn afkeer voor  holebi’s die zich zichtbaar en strijdbaar opstellen blijkbaar nog niet verminderd.

Pascal Smet

Pride_Pascal Smet.pngOok Pascal Smet liet zich op een niet zo onbewaakt moment ontvallen dat de optocht er voor hem ook teveel aan is. Toen ik hem interviewde voor het zakboekje van de Pride in 2010  zei hij: “Of de optocht moet blijven bestaan, dat vind ik niet essentieel. Ik zie daar soms iets te veel politici in rondlopen. Daar is niets verkeerds mee, maar om het een beetje karikaturaal te zeggen:  het mag ook geen optocht van politieke jongerenbewegingen worden.” Je vindt dat interview nog altijd op zijn website.  Sommige politici hebben blijkbaar een zeer beperkte visie op democratie. Ze hebben het liefst dat je voor hen stemt en voor de rest niet te moeilijk doet. Met eisen op straat komen bijvoorbeeld.  De PVDA maakt er alvast een punt van dat je dat wèl blijft doen. Als Belgische partij mobiliseert ze meteen ook in beide landstalen.

Wie met PVDA en Comac wil meestappen kan zich hier aanmelden.