Ali Forney Center herstelt van Sandy

New York_Ali Forney_Logo_.jpgHet Ali Forney Center is één van de adressen waar je als jonge, thuisloze holebi of transgender terecht kan in New York. De orkaan Sandy richtte er vernielingen aan. De solidariteit komt op gang.

De storm bracht flink wat schade toe aan Lower Manhattan eind oktober. Het opvangencentrum aan West 22nd Street liep onder. Het ligt dan ook maar een half huizenblok verwijderd van de Hudson. Slechts enkele dagen later kon het personeel de schade opmeten. Het pand was onbewoonbaar. Computers, telefoons en ander materiaal en ook de voorraden waren vernield.

New York_Ali_Forney_floodX400.jpg
100.000 dollar op drie dagen

Directeur Carl Siciliano deed een oproep via Facebook. Op drie dagen tijd werd 100.000 dollar gestort en intussen staat er 250.000 dollar op de rekening. De bijdragen kwamen niet enkel uit de VS maar ook uit Engeland, Frankrijk, Zweden, Canada en Mexico. Ook beroemdheden schoten ter hulp. Pam Grier en Joseph Gordon-Levitt deden een oproep via Twitter. Ryan Davis, een van de verantwoordelijken van het centrum, ziet hierin de kracht van sociale media “die een netwerk van mensen mobiliseren die emotioneel verbonden zijn.”

New York_Ali Forney_Beds_.jpg

Nieuw centrum tegen Kerstmis

Een van de centra (Chelsea) sluit de deuren wegens einde huurovereenkomst. Er gaat een nieuwe centrum open in Harlem. Men hoopt daar van start te kunnen gaan vanaf Kerstmis. Dit centrum is groter dan het vorige en men kan er ook een 24-urenpermanentie verzorgen. Jongeren kunnen er terecht voor voedsel, kleren, een douche en medisch onderzoek. In afwachting van de opening vond het opvangcentrum een onderdak in het LGBT Community Center aan 13th Street.

Andere locaties, zoals de huisvestingsfaciliteiten in Brooklyn en Queens, het kantoor in Midtown Manhattan en een ander opvancentrum in Brooklyn bleven gespaard van de storm maar er is nog méér geld nodig om alle materiaal dat men in Chelsea kwijtraakte te vervangen en om het nieuwe centrum in Harlem volledig klaar te krijgen. Het gaat over een totaalbedrag van 400.000 dollar. Het Ali Forney Center voert ook actie om te protesteren tegen het verminderen van de overheidstoelagen voor centra als deze.

New York_Carl Siciliano0001.jpg

Geen Luxe

“Ik wou dat er elke dag mensen hulp zouden bieden aan thuisloze jongeren die op straat leven” zei Carl Siciliano aan het persbureau AP. “Jammer genoeg is er eerst een orkaan nodig vooraleer mensen zien hoe slecht ze het hebben.”

New York_Ali Forney_.jpg

Op een video over geschiedenis van het centrum legt Carl uit dat een apart centrum voor LHBT-jongeren geen overbodige luxe is. “In de jaren ’90 was er in New York maar één opvangcentrum voor dakloze jongeren dat gerund werd door de katholieke kerk. De LHBT-jongeren kregen er te horen dat ze naar de hel zouden gaan. Ze werden er afgeranseld door de andere jongeren.” Het centrum werd genoemd naar Ali Forney, een dakloze zwarte homo/transgender die werd vermoord in de straten van New York.

Bron: The Advocate

Lees ook: Poverty in the LGBT Community