Griekenland: Crisis wakkert homofobie aan

Griekenland_Golden-Dawn_2213172c.jpg

De crisis tast niet enkel het economisch weefsel aan. Ook het gedrag van mensen wordt erdoor veranderd. Uit Griekenland bereiken ons de eerste signalen dat ook holebi’s en transgenders daarvan niet gespaard blijven.

Griekenland_Andrea Gilbert0001.jpgDe Griekse LHBT-organisaties trokken begin november aan de alarmbel. Samen met antifascistische groepen wezen ze op een escalatie van homofobe, gewelddadige incidenten in het centrum van Athene. In een persbericht beschrijven ze een incident dat plaats vond plaats tijdens de vooravond van zaterdag 3 november in de Keramikos/Gazi, een populaire buurt waar bars en café’s gevestigd zijn. Rond 19u waren militanten van LHBT- en antifascistische organisaties flyers aan het verspreiden waarin homofobie werd aangeklaagd. Dat trok de aandacht van  een vijftal mannen die medestanders optrommelden. Andrea Gilbert (foto) van Athens Pride: “Toen ze twaalf man sterk waren begonnen ze de millitanten lastig te vallen, roepend dat ze “Chrysavgites”  waren, leden van de ‘Gouden Dageraad’, de neonazipartij in Griekenland.  De mannen vielen ons fysiek aan en joegen ons uiteen. We moesten vluchten in de omliggende straten. Er is ons bevestigd dat een van de mannen een mes trok.”

Gouden Dageraad

Griekenland_Golden-Dawn_2213172_ziekenhuis.jpgBij de Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012 behaalde Gouden Dageraad 6,97 % van de stemmen en 21 zetels. Ze voert een ‘eigen volk eerst‘ politiek die ondermeer bleek toen ze in het centrum van Athene voedsel verdeelde, maar enkel aan noodlijdende Grieken. Honderden Grieken schoven bij in het zwart geklede vrijwilligers van de partij aan voor melk, pasta, aardappelen en olijfolie. Om zeker te zijn dat enkel Griekse staatsburgers voedsel kregen, moesten ze hun identiteitskaart voorleggen. Gouden Dageraad maakt er geen geheim van dat de partij Griekenland wil zuiveren van immigranten. Zoals wel meer het geval is bij extreem-rechts beperken zij zich niet tot racisme en maken ze zich ook schuldig homofobie en transfobie met verbaal en fysiek geweld. Je merkt ook dat hoe groter zo’n extreem-rechtse partij wordt, hoe driester hun leden tekeer gaan.

Solidariteit uit Spanje

Athens Pride roept de internationale gemeenschap en alle betrokken Griekse burgers op de homofobe en transfobe acties van Gouden Dageraad te veroordelen: “Democratische vrijheden mogen niet bezwijken met economische problemen als excuus.”

armoede,vlaams belang,vakbondDie steun kwam er alvast van de Spaanse Federatie van LHBT-organisaties (FELGTB) die begin december een ontmoeting hadden met hun Griekse collega’s van OLKE in de Griekse ambassade te Madrid.OLKE stelt het groeiend aantal gevallen van homofobe geweldpleging aan de kaak in een brief aan alle Europese LHBT-organisaties: “De groei van het nazisme in Griekenland onder leiding van ‘Gouden Dageraad’ is verontrustend voor elke democraat maar nog meer voor minderheden. Deze zijn extra kwetsbaar omdat extreem-rechts zich op hen focust.” Volgens OLKE is de Griekse samenleving nooit zo homofoob geweest als vandaag. De Spaanse koepelorganisatie FELGTB is solidair met de Griekse LHBT-beweging en wijst elk haatdiscours omwille van seksuele geaardheid of genderidentiteit af.

Beide organisaties roepen met de slogan ‘For a Rainbow Sunrise’ de Europese Unie op seksuele minderheden te beschermen en vragen de Spaanse regering gelijke behandeling wettelijk te regelen conform de Europese richtlijnen.

Griekenland_Homofobie_0001

Economische crisis zorgt voor collectief trauma…

We zien het fenomeen ook hier als zich homofoob geweld voordoet: sociaal-economische factoren treden vaak op als trigger. Georg Pieper is een Duitse psychotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van post-traumatische stress.  Wat hij in Griekenland zag overtreft zijn ergste vermoedens. Door de crisis is de verzorgingsstaat verwoest en staat de maatschappij op springen.

“De crisis treft mannen bijzonder hard”, zegt Pieper. Het is bekend dat mannen hun identiteit veel meer dan vrouwen aan hun werk ontlenen, dus aan hun marktwaarde. Maar de marktwaarde van de meesten daalt onophoudelijk. Het is ook een aanslag op hun mannelijkheid. Psychische ziekten als depressies breiden zich in Griekenland intussen als een epidemie uit. Driekwart van alle zelfmoorden worden door mannen gepleegd.

Griekenland_29_september_2010_brussels.jpg

… en geweld tegen minderheden

Je hoeft geen pessimist of deskundige te zijn om te bedenken wat dit voor de maatschappelijke verhoudingen tussen mensen onderling en voor de samenhang van de hele Griekse maatschappij betekent. De woede over het corrupte, verrotte systeem en over de internationale politiek, wier noodhulp naar de redding van de banken stroomt maar de mensen links laat liggen, is reusachtig en groeit nog steeds. De mannen dragen deze woede hun gezin binnen, en hun zonen uiten die woede plaatsvervangend op straat. Het aantal gewelddadige bendes, die het op minderheden hebben gemunt, stijgt.

Wie zich nog afvraagt waarom de LHBT-beweging zich maar best aansluit bij het protest van vakbonden en Occypybewegingen tegen de crisis krijgt hier alvast stof tot nadenken.

Lees ook:

armoede,vlaams belang,vakbond