Mijn vakbond doet aan aidspreventie

BBTK_aids_Louise Plaatjies_Erwin De Deyn0001.jpg
Louise Plaatjies en BBTK-voorzitter Erwin De Deyn

 

Vakbonden? Die zijn er alleen maar om te staken. Mijn eerste reacties is meteen: En dan? Maar ik vergis mij. Dit artikel gaat over wat de vakbond nog méér doet.

Ik nam vrijdag 30 november, vooravond van Wereld Aids Dag, deel aan een studiedag van de BBTK (Bond van bedienden, technici en kaderleden). De bediendenvakbond van het ABVV dus.  Onderweg in de trein naar Brussel praat ik erover met BBTK-secretaris Pascal De Bel en een medewerker van de dienst emancipatie. “Als je aids zou oplopen op het werk dan heb je daar echt wel iets gedaan dat echt niet door de beugel kan” grap ik. Mijn stelling zal bevestigd worden door de eerste spreker.

BBTK_aids_Thierry Martin0001.jpgThierry Martin is directeur van Plate-Forme Prévention Sida, de organisatie die in franstalig België aan aidspreventie doet. Hij bijt de spits af met een uiteenzetting over hiv op het werk. “Aangezien een eventuele besmetting op het werk enkel via het bloed kan gebeuren, is er in zowat alle werksituaties dus geen enkel risico. Een gave huid is een efficiënte bescherming.” Je moet dus al heel vuile manieren doen op het werk om besmet te worden.BBTK_aids_kiss0001.jpg In de BBTK-folder lees ik dat hiv niet kan worden overgedragen door een kus: “Ook niet als je bijvoorbeeld een koortsblaas hebt. Of als je… een tongzoen plant in de kopieerruimte. Het virus kan namelijk niet via speeksel worden overgedragen.”  Toch maar opletten. Tongen bij de Rank Xerox kan wel tot ontslag leiden.

BBTK_Ria Koeck0001.jpgRia Koeck van Sensoa had het over de behandeling van mensen met hiv in de arbeidswereld. Sensoa is één van de meldpunten waar je terecht kan met klachten over discriminatie. Dat leverde reeds een aantal ‘cases‘ op die er niet om liegen.  Zo kregen we het verhaal van een bouwvakker met hiv wiens baas in het snuitje kreeg dat hij besmet. De baas schoot in paniek en eistte dat hij het onmiddellijk zou vertellen aan alle collega’s. Dat is op zich al moeilijk en bovendien niet verplicht. Je kan bij sollicitaties rustig verzwijgen dat je besmet bent. De baas was niet te overreden, ook niet door de een medewerker van Sensoa. Onze bouwvakker heeft uiteindelijk ontslag moeten nemen. Het liep beter af met een bediende die zijn coming-out had gedaan als homo op het werk. Toen hij wegens een operatie aan de voet enkele weken afwezig was begon een van zijn collega’s te roddelen.hiv,afrika,vakbond Zijn ziekteverlof zou volgens hem met hiv te maken hebben. Er volgden pesterijen. Dat soort problemen kan je dus aankaarten bij Sensoa, maar evengoed bij je vakbondsafgevaardigde. In het gesprek achteraf bleek daar bij de aanwezige vakbondsmensen ook veel bereidheid toe. De vakbond is er niet alleen om te onderhandelen over lonen en arbeidsvoorwaarden.

BBTK_aids_Kenny Van Quickenberghe0001.jpgOok aanwezig was Kenny Van Quickenberghe. We kennen hem van de uitstekende TV-reeks Hiv+ waarin Kobe Ilsen optrekt met vijf patiënten met hiv. Kenny werkt bij de spoorwegen en heeft daar nog geen discriminatie ervaren.  Het feit dat er er op het werk open over is geeft hem de kans om mensen te informeren. Maar niet iedereen zal er zo vlot mee omgaan als Kenny. Het stigma is nog steeds groot.

BBTK_aids_Louise Plaatjies0001.jpgInformeren is ook een van de taken die de Cosatu-vakbonden (The Congress of South African Trade Unions) in Zuid-Afrika ter harte nemen. Ze krijgen daarbij geld van de Belgische BBTK. Een staaltje van internationale solidariteit.  Louise Plaatjies was speciaal naar Brussel gekomen om deze werking  toe te lichten. De samenwerking tussen de BBTK en 8 Cosatu-vakbonden omvat in een eerste fase: preventie en zorg, in de bedrijven en in de vakorganisaties. BBTK ontwikkelde mee het aidsbeleid van de vakbonden in Zuid-Afrika. De folders die daar gebruikt worden zijn trouwens identiek qua vormgeving met die in België.BBTK_cosatu_Gay Youth_0001.jpg  Louise: “Wij leiden ‘peer-educators’ op, die op hun beurt aidsteams opleiden die in bedrijven aan de slag gaan: informatie, sensibilisering, distributie van condooms, bescherming van de privacy op het werk, strijd tegen discriminatie van seropositieven op het werk. In het kader van het project ontwikkelen de vakbonden informatiemateriaal en voorzien ze in de verspreiding ervan. Zij nemen ook deel aan syndicale acties om het probleem op de politieke agenda te krijgen en tegelijk organiseren ze zorg en steun voor de getroffen collega’s.” Haar vakbond houdt zich ook actief bezig met de strijd tegen discriminatie op gebied van gender en seksuele voorkeur. (zie ondermeer p. 27 van hun magazine The Shopsteward).

Federaal BBTK-voorzitter Erwin De Deyn mocht tevreden zijn over deze bijeenkomst. De aanwezige vakbondsmilitanten waren goed gewapend voor de strijd tegen een virus en mogen er fier op zijn dat hun vakbond die strijd niet beperkt tot België.

Je kan hier het BBTK-materiaal over hiv downloaden.

Lees ook:

hiv,afrika,vakbond