Zoals de zon een grijs landschap kan oplichten tot een zomerse dag, zo wordt de LHBT-beweging verlicht door solidariteit. Sta mij toe even poëtisch te worden want het voorbije weekend waren er liefst twee solidariteitsacties.
Parijs: Huwelijk voor iedereen
De Franse regering wil in 2013 het huwelijk openstellen voor homo’s en lesbiennes. Het verzet daartegen komt vooral vanuit de top van de rooms-katholieke kerk. Onze Mgr. Léonard was allicht stikjaloers toen de Franse bisschoppenconferentie opriep om op 15 augustus te bidden voor het tradtionele gezin. In België heeft de katholieke kerk de openstelling van het huwelijk immers niet kunnen tegenhouden.
Zondag trokken tienduizenden door de straten van Parijs om de plannen van de regering te steunen. Slogans zoals (neem uw woordenboek) “Célibataires, hétéros mais solidaires”, “l’égalité des droits n’est pas une menace!”, “pour nos 300.000 enfants du courage au parlement”, “le droit pour tous d’avoir le choix”, “vous nous faites des homos, nous vous ferons des hétéros” klonken luid door de straten van de Franse hoofdstad. De oproep van Inter-LGBT werd overgenomen door diverse vakbonden (CFDT, UNSA, CGT, FSU, Solidaires, Syndicat de la magistrature…) en mensenrechtenorganisaties (Liga voor Mensenrechten, SOS-racisme). Ook de Parti Socialiste en het Front de Gauche waren aanwezig.
Ook een buslading Belgen (waaronder veel jongeren) trok naar de lichtstad. Meer foto’s bij Raphaël Detry.
Oeganda: geen anti-homowet
Een 50-tal activisten verzamelden vrijdag voor een ‘Die In’ aan het ministerie van buitenlandse zaken. Michel Verbruggen van Tels Quels overhandigde een brief aan de kabinetsmedewerker van Didier Reynders met de vraag druk uit te oefenen op Oeganda om de anti-homowet niet te stemmen. De brief werd ondertekend door Tel Quels, çavaria, Rainbowhouse, ILGA, Amnesty International, Arc-en-Ciel Wallonie en Tels Quels Jeunes.
Parlementslid David Bahati (genomineerd voor de homofobieprijs 2010) schreef het originele wetsvoorstel waarin daden van “verergerende homoseksualiteit” tot de doodstraf konden leiden. Wetgevers lijken nu te opteren voor levenslange gevangenisstraf. In 2011 werd het wetsvoorstel geschrapt na internationale druk. Die druk aanhouden is belangrijk. Volgens de organisatie All Out, die een internetpetitie organiseerde tegen de wet is het Oegandese parlement op eindejaarsvakantie vertrokken zonder de wet te stemmen. De strijd kan en moet dus verder gaan.
Aartsbisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika sprak zich eerder reeds uit tegen de wet. Hij vergeleek hem met het apartheidsregime in zijn land: “God zegt niet dat zwart beter is dan wit, groot beter dan klein. Hij zegt ook niet dat voetballers beter zijn dan basketbalspelers, christenen beter zijn dan moslims of homoseksuelen beter dan heteroseksuelen.”