Voer mee actie tegen Oekraïense antihomowet!

Voer mee actie tegen Oekraïense antihomowet_0001
20 mei 2012:  Svyatoslav Sheremet van het “Ukraine’s Gay Forum” wordt in mekaar geslagen en bestookt met pepperspray door zeven extreem-rechtse jongeren bij het verlaten van een persconferentie. 

 

Vakantie? Het heeft activisten nooit tegengehouden om het onrecht in de wereld aan te klagen. Maandag is Oekraïne aan de beurt en in het verlengde daarvan een aantal andere landen in Oost-Europa waar in snel tempo anti-homowetten opduiken.

“Ilga-Europe, de Europese koepel voor holebi’s en transgenders die zetelt in de Raad van Europa, organiseert maandag 2 juli 2012 een demonstratie tegen de Oekraïense antihomowet. Het wetsvoorstel dat ‘het spreken over’ homoseksualiteit aan banden wil leggen wordt volgende week besproken in het Oekraïense parlement. We hopen de Oekraïense parlementsleden ertoe te bewegen dit wetsvoorstel af te wijzen” zegt Juris Lavrikovs (foto) van Ilga.

actie,cavaria,ilga,oost-europaEerder hebben vijf Russische regio’s, waaronder St.-Petersburg (zie een eerdere actie in Antwerpen) al wetten aangenomen die ‘homoseksuele propaganda’ verbieden. Overtreders worden beboet of zelfs gevangen genomen. Nu willen sommige landen, waaronder Rusland, Moldavië, Litouwen, Hongarije en Oekraïne, deze discriminerende wetgeving nationaal instellen.

Schending van de mensenrechten

“Dergelijke antihomowetten schenden de mensenrechten op meerdere vlakken” zegt François Massoz van Het Regenbooghuis. “Vooreerst discrimineren ze holebi’s en transgenders en hun organisaties, en daarnaast ondermijnen ze ook ieders recht op vrijheid van meningsuiting, informatiegaring en -verspreiding. Het verbod op ‘homoseksuele propaganda’ beperkt zich immers niet tot pride parades of holebi-evenementen, maar ook tot een brede waaier van dagelijkse activiteiten. Zo legt de wetgeving ook beperkingen op aan berichten over publieke gezondheid, filmfestivals, boekenbeurzen, nationale en internationale verslaggeving, seksuele opvoeding, en zelfs aan advertenties. Discriminatie van holebi’s wordt zo een officieel standpunt, dat homo- en transfobie legitimeert.”

actie,cavaria,ilga,oost-europaIlga-Europe en de holebi- en transgenderkoepel Çavaria en Het Regenbooghuis zijn meer dan bezorgd om deze golf van antihomowetten, en willen met de demonstratie een krachtig signaal uitsturen naar het Oekraïense parlement en de andere EU-staten die dergelijke wetten overwegen.

Demonstratie

De demonstratie vindt plaats op maandag 2 juli 2012, van 12.00 tot 13.00 bij het gebouw van de Oekraïense EU-delegatie, Louis Lepoutrelaan 99-101 in Elsene. Deelnemers worden gevraagd banners, vlaggen en borden mee te brengen.

Meer info op Facebook

Bron: persbericht çavaria