Homofobie is dodelijk, ook in België

Ihsane Jarfi0001.jpgOp 22 april werd de 32-jarige Luikenaar Ihsane Jarfi als vermist opgegeven. Dinsdag werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een veld in de buurt van Nandrin. Hij werd mishandeld en zwaar gewond achtergelaten door drie jonge mannen uit reactie op seksuele voorstellen van Ihsane.

Ihsane was gezien terwijl hij instapte in een grijze VW Polo. Er zouden zich vier personen in de auto hebben bevonden. Ze werden geïdentificeerd. Het gaat om Jeremy W., Jonathan L. en Mutlu K. De vierde persoon wordt nog gezocht. Het viertal was die 22ste april op stap om een verjaardag te vieren. De vier mannen hielden halt ter hoogte van de Rue des Mineurs tegenover de drankgelegenheid ‘Open Bar’.  Ze waren gestopt toen ze een meisje – in het gezelschap van Ihsane – hadden opgemerkt. Ze vroegen haar om in te stappen maar dat weigerde ze. Ihsane wilde wel mee met hen en stapte in.

Geslagen na seksuele voorstellen

Jeremy W. en Jonathan L. legden gedeeltelijke bekentenissen af. Ze geven toe het slachtoffer te hebben geslagen. Aanleiding was dat Ihsane hen seksuele voorstellen had gedaan. Ze waren Luik uitgereden richting Marche. De auto stopte ter hoogte van het veld waar Ihsane werd gevonden. Hij werd met geweld uit de wagen gesmeten, bewerkt met vuistslagen en geschopt. Volgens het tweetal was Ihsane nog in leven toen ze hem achterlieten. Mutlu K., de derde verdachte, ontkent alles. De gerechtelijke politie zoekt verder naar de vierde persoon, die blijkbaar eigenaar is van de auto en er ook mee reed. Volgens de twee mannen die bekenden was hij ook betrokken bij het geweld. De drie mannen zijn aangehouden op verdenking van diefstal met geweld.

Ihsane Jarfi0006.jpg
Eerste reacties

“Het gaat om de eerste dode door homofoob geweld in België”, zegt Vincent Bonhomme, projectcoördinator bij Arc-en-Ciel Wallonie. “We vermoeden dat de bevolking en de overheid homofobie onderschatten en vragen van de overheid een anti-discriminatieplan. Het gaat waarschijnlijk niet om de eerste homofobe moord, maar wel als de eerste die zo gekwalificeerd wordt. Sinds 2006 zijn de parketten en de politie verplicht zoiets te melden.”  De organisatie zal de komende dagen overleggen met de de instanties te Luik om de motieven en gevolgen van de moord nader te onderzoeken.

“Een dergelijke intolerante haatcultuur mogen we niet toelaten. Onze moderne samenleving, en vooral onze politieke, culturele en religieuze leiders moeten dit krachtig veroordelen”, zegt Yves Aerts van de Vlaamse holebi- en transkoepel Çavaria.

Ihsane Jarfi0005.jpg

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding zal zich burgerlijke partij stellen als het parket bevestigt dat Jarfi slachtoffer werd van een homofobe misdaad”, aldus Edouard Delruelle, adjunct-directeur van het centrum.

Ishane wordt morgen op het islamitisch kerkhof van Jupile begraven. Zowel çavaria als Arc-en-Ciel Wallonie betuigen de familie hun medeleven.

Bron: La Meuse

facebook_logo_klein.jpg