Pleitbezorger ‘Hetero Pride’ vangt bot

Brasil_pride001.jpg“Waarom organiseren jullie een pride voor homo’s? Wij doen dat toch ook niet voor hetero’s?” Het is een vraag die je wel eens voor de voeten gegooid krijgt als militant holebitransgender. Het was bijna zover in Brazilië.

In Sao Paulo (Brazilië), de grootste stad van Zuid-Amerika, kwam Carlos Apolinário (foto) met dat idee opzetten. Hij zetelt in de gemeenteraad voor een conservatieve fractie die zich laat inspireren door evangelische groepen (het soort van groepen dat in Afrika homofobe boodschappen gaat verspreiden). Hij pleitte voor een ‘Heteropride’ als ‘tegengewicht’ voor de “excessen en privelegies” die de LGBT’s zouden genieten. Hij vond de derde zondag van december een geschikte dag om te worden uitgeroepen tot de jaarlijkse “dag van heteroseksuele fierheid”.  Een optocht wou Apolinário niet. Hij zag het eerder als een “symbolisch gebaar om de morele erosie in Brazilië tegen te gaan”. 

Carlos Apolinário001.jpg
Waarom niet?

Zo bruin zou hier alleen Alexandra Colen het kunnen bakken, al heb ik nog geen aanwijzingen dat ze iets in die zin van plan is. De Brazilliaanse LGBT-beweging beschuldigde Apolinário ervan “de juiste zaak van de LGBT neer te willen halen” De beweging wees erop dat – in tegenstelling met holebitransgenders – hetero’s niet als dusdanig worden gediscrimineerd. Je hoeft weinig fantasie te hebben om te weten wat soort gespuis op dergelijke manifestatie zou afkomen en welke schade ze zouden aanrichten aan holebi’s en transgenders. Stel je maar eens voor dat enkele duizenden homofoben samen een stad onveilig maken. Je zou er nog kunnen aan  toevoegen dat een LGBT-pride niet tégen, maar voor een aantal zaken is: grotere zichtbaarheid, gelijke rechten, solidariteit.

Gilberto Kassab001.jpg
De burgemeester zegt neen

Dat is gelukkig ook de mening van burgemeester Gilberto Kassab (foto). Hij verwees het voorstel naar het rijk van de absurditeiten en merkte op dat zo’n dag enkel een tribune zou verlenen aan homofobie. “De grote meerderheid van de bevolking is heteroseksueel” onderstreepte hij: “Slachtoffers van heterofoob geweld bestaan niet”. Een LGBT-groep in Bahia deed opmerken dat het aantal vermoorde holebi’s en transgenders de voorbije vijf jaar verdubbeld is.

De machtige conservatieve kerk ‘Assembleias de Deus’ gaat nu proberen het voorstel op nationaal niveau door te drukken.

Bron: E-llico.com  17/08/2011