Ik heb mezelf beloofd om nooit meer een homo te pesten

Jarno002.jpgJarno (foto) blogt. Over zichzelf, over wat hij meemaakt en over de mensen die hij ontmoet. Een van die ontmoetingen interesseert mij in het bijzonder. Ik publiceer hieronder het interview dat hij deed met een heterojongen uit Antwerpen, Belg van nationaliteit en van Marokkaanse origine.


Wat zijn je ervaringen met de homowereld of hoe ben je in contact gekomen met homo’s? Kom je vaak met homo’s in contact?

Wel, één van mijn beste vrienden is homo, dit wist ik al van tevoren, maar voor mij maakte het niet uit. Ik accepteer snel en kan er goed mee overweg. Door hem kom ik vaak in contact met homo’s, omdat we veel uitgaan. Soms belt hij zijn vrienden op om met z’n alle fun te hebben op café of gewoon op straat. Soms ben ik blij dat ik niet de enige hetero ben binnen die kring. Er komen ook vaak meisjes mee en heterojongens. Zo vind ik het veel aangenamer. HET MAG MEER GEBEUREN Lachen!

Zijn je ervaringen met homo’s eerder positief of eerder negatief?

Ik vind het zowel positief als negatief. Omgaan met homo’s is totaal anders. Zeker als het gaat om smaakverschillen. Positieve kanten hiervan zijn dat je homo’s leert kennen en dat je hen meer accepteert, omdat je meer met hen bezig bent. Negatieve punten hiervan zijn dat je zelf wordt geïnterpreteerd als homo wat best lastig is als je echt GEEN homo bent. Veel mensen weten dit ook wel.

Jarno_0001

Zijn er dingen aan de homowereld die je bewondert en dingen waar jij je aan stoort?

Ik heb uiteraard echt respect voor mensen die homo zijn en veel in hun leven hebben meegemaakt. Ik snap zeker dat het zeer zwaar kan zijn, zowel bij vrienden als bij familie. Sabotage en discriminatie zal altijd bestaan binnen in de homowereld. Wat mij hier het meeste stoort is dat veel mensen – vooral jongens – hun leven zuur beginnen maken door hun stomme commentaar tegenover homo’s. Gewoon, omdat ze hun mond niet dicht kunnen houden. Moest iedereen dat voor zichzelf houden, dan zou er nooit zoveel discriminatie geweest zijn. Dit gaat van kwaad naar erger!

Zitten er mensen die homo zijn in je vriendenkring? Heb je hier een probleem mee? Maken andere mensen hier een probleem van?

Uiteraard zitten er homo’s in mijn vriendenkring. Niet dat ik zelf homo ben, maar je leert veel kennen als je beste vriend homo is. Je komt er snel mee in contact en ervaart hun wereld ook. Ik heb er dus totaal geen problemen mee. Andere mensen binnen onze cultuur zouden dit nooit doen. Als ze te weten komen dat je vriend waar je mee omgaat homo is, beginnen ze meteen afstandelijk te doen en gaan ze je negeren. Dit heb ik dus niet gedaan, juist in tegendeel ik heb het aanvaard. Hij had veel steun nodig. Hij had al aan zelfmoord gedacht. Ik moest hem troosten en sterk in zijn schoen laten komen. Het is me ook gelukt, hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Maar ik merk wel dat hij soms depressief is en veel ups en downs heeft.

Jarno_0002

Hoe zit het met homoseksualiteit in jouw cultuur? Is het bespreekbaar? Zorgt dit bij jou voor moeilijkheden in de omgang met homo’s?

In onze cultuur is het een groot taboe. Veel islamitische jongeren ontkennen het feit ze homo zijn om te vermijden dat ze niet in een instelling zouden geplaatst, gepest of gesaboteerd worden. Zo ken ik een buurjongen die zich bij zijn familie outte als homo waarop hij het huis onmiddellijk moest verlaten. Het is enorm teleurstellend. Hij was maar een jongen van 14 die onvoorbereid alleen de strijd moest winnen. Tevergeefs, het jongetje werd eerst in een instelling geplaatst en kort daarna geadopteerd. Ik persoonlijk vind dat de mensen binnen onze cultuur het meer mogen aanvaarden, omdat we in de 21ste eeuw leven.

Is je ingesteldheid over homo’s veranderd door met hen in contact te komen? Dacht je vroeger anders over hen? Waarom is je idee over hen veranderd?

Ja eigenlijk wel. Omdat ik optrek met mijn beste vriend die homo is, word ik zelf bekeken als homo, net of homo’s geen mensen zijn. Ik heb zelf nooit zo over hen gedacht. Ik had het voorspeld dat me dit zou overkomen, heb het moeten aanvaarden en me erbij neer gelegd. Heb ik spijt? Helemaal niet. Dit is voor mij een uitdaging. Homo’s zijn prachtige en eerlijke mensen die niet meer of minder waard zijn dan ‘normale mensen’. Toch merk ik dit zelf veel. Ik vind het jammer dat homo’s hun eigen leven niet kunnen leiden gewoon hoe zij dit zelf zouden willen. Wie zijn wij om te oordelen? ONLY GOD CAN JUDGE US! De meeste jongens die homo’s beginnen te pesten zijn meestal jongens die onzeker over zichzelf  zijn. Vraag me niet waarom, ik observeer snel!

Ik was vroeger zelf een pestkop. Maar nadat een schoolgenoot die homo was zelfmoord gepleegd heeft, heb ik er enorm spijt van dat ik zover ging! Maarjah je leert je lesje en dat heb ik nu wel geleerd. Ik heb mezelf beloofd om nooit meer een homo te pesten (plagen wel). Sindsdien heb ik dit ook nooit meer gedaan. Voor mij is dit nu gewoon een gewoonte geworden om met hen om te gaan. JE BENT WIE JE BENT. Verander jezelf niet om anderen gelukkig te maken!

De blog van Jarno. Ga zeker eens kijken!