Oeganda: dringende oproep!

Petitie001.jpg

Update: Het is ons gelukt! De debatten over de wet zijn uitgesteld. Maar teken toch nog maar de petitie als je dat nog niet gedaan hebt.

Het is beestachtig — duizenden Oegandezen kunnen de doodstraf krijgen — simpelweg omdat ze homo zijn. vandaag kan het Oegandese parlement een wetsvoorstel aannemen dat homoseksualiteit straft met de dood — we hebben 12 uur over om te handelen.  Avaaz roept op om een petitie te tekenen. En het moet snel gaan.

We hebben deze wet eerder gestopt, en we kunnen het weer doen. De Oegandese President Yoweri Museveni is bang om de waardevolle internationale hulp van het Westen te verliezen — na een massale internationale schreeuw van verontwaardiging vorig jaar, blokkeerde hij het wetsvoorstel. Maar de politieke onrust neemt toe in Oeganda, en religieuze extremisten in het parlement hopen dat de chaos en het geweld op straat de internationale gemeenschap afleiden van het ondernemen tot actie tegen het hatelijke wetsvoorstel. We kunnen het parlement laten zien dat de wereld nog steeds toekijkt. Omdat het parlement over twee dagen wordt opgeheven, kunnen we zorgen dat de wet niet aangenomen wordt als we het voorstel nog twee dagen kunnen blokkeren.

Met nog 12 uur te gaan telt elk moment. Meer dan een half miljoen van ons hebben al gehoor gegeven aan de oproep — laten we samen zorgen voor 1 miljoen stemmen tegen de doodswet voor homo’s binnen 12 uur — klik hier om actie te ondernemen.

Voor duizenden is homoseksueel zijn in Oeganda al doodeng en gevaarlijk. Ze worden geregeld lastig gevallen en in elkaar geslagen, en een paar maanden geleden is Avaaz-collega en homorechtenactivist David Kato (foto boven), op een verschrikkelijke wijze in zijn eigen huis vermoord. De Oegandese homogemeenschap wordt bedreigd door deze draconische wet die homoseksuelen tot levenslange gevangenschap of zelfs de doodstraf veroordeelt. Zelfs NGO’s die de verspreiding van HIV tegen willen gaan kunnen in de gevangenis belanden voor het ‘promoten van homoseksualiteit’ onder deze hatelijke wet.

Op dit moment bevind Oeganda zich in politieke chaos. In het licht van de Arabische lente gaan Oegandezen door het hele land de straat op om te protesteren tegen de hoge prijzen van voedsel en olie. President Museveni antwoord met buitensporig geweld op demonstranten en oppositieleden. Deze oproer creëert het perfecte moment voor religieuze extemisten om de anti-homo wet, twee dagen voor het parlement stopt, er doorheen te drukken.

Museveni zag twee jaar geleden af van het wetsvoorstel nadat Obama het een monsterlijke wet noemde en internationale druk bedreigend werd voor de hulp en steun aan Oeganda. Nu gewelddadige protesten het straatbeeld inkleuren, is President Museveni kwetsbaarder dan ooit tevoren. Laten we in de komende 12 uur een massale internationale schreeuw van verontwaardiging horen, voor mensenrechten, gerechtigheid en tolerantie, en tegen de hatelijke doodswet voor homo’s. Samen kunnen we levens redden door de wet stoppen.

Eerder dit jaar toonden we onze solidariteit aan de gelijkheidsbeweging in Oeganda om aan te geven dat elk mensenleven, ongeacht ras, nationaliteit of seksuele geaardheid, even waardevol is. Onze internationale petitie die de dodelijke homowet veroordeelde werd aan het Oegandese parlement overhandigd, en zorgde voor wereldwijd nieuws en genoeg druk om de wet voor maanden te bevriezen. Toen een sensatiekrant 100 namen, adressen en foto’s van vermoedelijke homo’s publiceerde en zij die geïdentificeerd waren bedreigd werden, steunde Avaaz een rechtszaak tegen het blad en we wonnen! Onze gemeenschap geeft ondersteuning aan homorechtenactivisten en geld om de operationalisering van homo-organisaties te helpen. Samen stonden we op, telkens weer, voor de Oegandese homogemeenschap — ze hebben ons nu meer dan ooit nodig.

Met hoop en vastberadenheid,

Emma, Iain, Alice, Morgan, Brianna en de rest van het Avaaz team

Teken de petitie van Avaaz hier.