De winter van het lesbisch leven

Toneel over holebisenioren, bestaat dat? Jawel, in Hasselt!  ‘Winterrozen’ is een voorstelling van toneelkring Dietrich met de nodige dosis drama, humor, vreugde en verdriet, uit het lesbisch leven gegrepen.

Winterrozen001.jpgHet lesbisch toneel vindt zijn oorsprong in Hasselt in 1989, wanneer LILEV – de Limburgse Lesbische Vrouwen – voor het eerst ‘Los Lesbos’ van Terri Baum, met vertaling en actrices van LILEV, opvoerde. De regie werd echter uitgegeven. Het werd een denderend succes, wanneer het stuk werd gespeeld tijdens de vrouwen- en lesbiennedag. Toch werd het toneelavontuur opgeborgen in de kast.

De Madam

In 1999 wou de vzw De Madam vrouwen- en lesbocentrum graag in haar activiteiten de opvoering van een toneelstuk met lesbische thematiek opnemen. De bezielster van het toneelgezelschap, Eliane Luys (foto), ging op zoek naar lesbische toneelstukken. De vertaling en het acteren gebeurden door de leden. Winterrozen_Eliane Luys.jpgEliane bleef zoeken om de lesbische leegte op het vlak van toneel op te vullen. Zo werden ‘8 x 10′ (1999) een lesbisch drama van Sarah Dreher in de zaal Olympia, ’Sappho in love’ (2002) een komedie van Carolyn Cage, ’Buitenspel’ (2004) opnieuw van Carolyn Cage met in de hoofdrol een vrouwenvoetbalploeg en ‘Moordgriet’ (2006), een lesbische thriller naar het boek van Elisabeth Woodcraft, in de loop der jaren opgevoerd onder regie van Eliane Luys.

Winterrozen

En nu dus ‘Winterrozen’. Eliane Luys schreef het stuk en regisseert het ook. Vier oudere lesbiennes leven samen in een huis. Linette Helsen startte dit samenlevingsproject. Ze zocht metgezellen die elkaar willen helpen en daardoor best nog een tijd zelfstandig hun plan kunnen trekken. Catho Sente is er van in het begin bij, nu ongeveer 5 jaar geleden. Martha Mantels vervoegde het gezelschap 4 jaar terug en Esmee Lano, arriveerde na de dood van haar levenspartner Clara. De dames worden met hart en ziel ondersteund door verpleegkundige Berthel, een goedhartige veertiger. Nu er kamers bijkomen, krijgt Berthel hulp van Floor Dumont. Floor is een jonge dertiger die het hart op de tong heeft. Ze is complexloos en met haar waait een frisse wind door het huis.

zaterdag 7, 14, 21 en 28 mei, 20u
Zaal van het Hasselts Toneel (zaal Centrum)
Hollandsveldlaan 32
Hasselt
Reservaties: 011/25 22 94 of  demadam@yahoo.comfacebook_logo_klein.jpg