De tentakels van het Vaticaan

katholiek,noord amerikaEdward Peters is adviseur kerkelijk recht in de VS. Politici die het opnemen voor holebi’s hoeven niet op begrip te rekenen van deze vertegenwoordiger van Rome. Dat ondervond Andrew Cuomo (foto), de gouverneur van New York.

Volgens een bericht in de New York Daily News verklaarde Peters aan de conservatieve zender CNSNews dat de katholieke Cuomo de communie dient te worden geweigerd zolang hij ongehuwd samenleeft met zijn vriendin Lee. Peters had het over wat hij gezien had tijdens een misviering in de kathedraal van de onbevlekte ontvangenis in Albany. Cuomo was daar aanwezig op 2 januari, de dag nadat hij als gouverneur was aangesteld. De krant wist te melden dat hij daar de communie ontving uit de handen van bisschop Howard Hubbard.

katholiek,noord amerikaCuomo woonde de kerkdienst bij samen met zijn vriendin en de drie dochters die hij samen met Kerry Kennedy, zijn ex-vrouw, heeft. De bisschop prees de gouverneur die dag en ook dat had hij niet mogen doen. Peters (foto links), die het hoogste gerechtscollege van het Vaticaan adviseert, omschreef de bemoedigende woorden van de bisschop als ‘een dwaling in de pastorale zorg’. Hij verweet Hubbard dat hij hem niet had terechtgewezen omwille van zijn ‘objectieve en publieke staat van zonde’.

Gouverneur Cuomo had zijn kiezers beloofd om nog voor het parlementaire recess een nieuwe stemming door te drukken over een wet die het huwelijk openstelt voor holebi’s. De katholieke kerk had eerder met succes de goedkeuring van die wet in 2009 tegengehouden.

Bron: The Advocate