Egypte: Tahrirplein is trefplaats voor homo’s

Tahrir_0001

Ook zo begeesterd door de opstandigheid in de Arabische wereld? Als ik de beelden zie zit ik vaak te denken: hoe zouden holebi’s zich daar voelen? Ik zocht en vond een interview met een een Egyptische blogger die homo is.  Hij noemt zich “IceQueer”.

Vertel ons over jezelf…

Ik ben een 22-jarige Egyptenaar van Marokkaanse afkomst.  Ik volg een medische opleiding en heb interesse voor activisme, politiek, religie, muziek en nog een heleboel andere dingen.

Waarover gaat je blog?

Over mijn ideëen en mijn kijk op de realiteit. Soms zie ik het als een non-stop documentaire over sommige aspecten van mijn leven en persoonlijkheid.

Wanneer en waarom ben je ermee begonnen?

Ik ben begonnen in juli 2008. Eigenlijk puur toeval en een leuke anekdote tegelijk: thuis was de electriciteit uitgevallen dus begon ik met mijn laptop te prutsen en voor ik het wist had ik mijn eerste tekst gepost. In het begin noemde ik mijn blog: ‘Mijn gedachten en bekentenissen’.  Na mijn eerste post heb ik hem de huidige naam gegeven.

Zijn er veel holebi’s die je blog lezen? Welke reacties krijg je?

Van het aantal lezers kan ik nooit 100 % zeker zijn vermits niet iedereen commentaar achterlaat en mijn blog via blogger volgt. Maar volgens de statistieken, het aantal commentaren en het aantal followers zijn er toch wel een heleboel lezers (homo en hetero) die hem lezen. Ik krijg allerlei reacties en ik neem ze ook allemaal op en beantwoord ze. Eigenlijk zijn die commentaren een stimulans om verder te schrijven.

Tahrir_0002

Je was dinsdag op op het Tahrirplein. Vertel eens hoe het daar was?

Ik denk dat ik geluk heb gehad want de dag dat ik er was ging het er zeer rustig aan toe. Het politiegeweld had opgehouden en de aanval van de aanhangers van Moebarak (op donderdag) moest nog komen. Ik voelde me verbazend opgewekt en vredig. Ik vind het prachtig te zien hoeveel diversiteit er in het verenigde Egypte nu te zien is! Ik hield een bordje vast met daarop ‘Seculier’ in het arabisch, engels en frans. Mijn vrienden (hetero, homo, meisjes, christenen en moslims) droegen gelijkaardige slogans en we zongen dat dit protest er is voor het volk en niet voor een partij of een godsdienst. Het was echt mooi en het deed me denken aan een Europees carnavalsfeest!
Voor het internet was afgesloten was ik zeer actief op twitter en facebook. Ik probeerde iedereen bewust te maken van het belang van de manifestatie van 25 januari. Ik had nooit gedacht dat Facebook en Twitter zo machtig konden zijn en de dingen die je erop zet zoveel kunnen veranderen, al is het maar dat mensen betere informatie krijgen.

Tahrir_0003

Je vermeldde dat je mensen bent gaan helpen in een hospitaal. Waren er veel gewonden? Zijn er vrienden of familieleden bij?

Ja, helaas raakten veel mensen gewond zoals ook in het nieuws is gezegd. Mijn familie en vriend (die geen Egyptenaar is) zijn gespaard gebleven maar sommige van mijn vrienden raakten licht gewond en drie mensen zijn op 25 januari opgepakt maar ’s anderendaags vrijgelaten. Het is gek dat homo’s bang zijn om opgepakt te worden terwijl ik blij was dat deze drie gearresteerd werden omwille van hun inzet op 25 januari! Ik vind dat een hele eer.

Denk je dat Egypte zal evolueren naar een democratie?

Ik hoop dat er een overgang zal komen. Eerst moeten we af van stereotypen en de middeleeuwse ideologie waar vele Egyptenaren nog mee rondlopen door een gebrek aan degelijk onderwijs. De manifestatie van 25 januari is ontstaan in kringen van politiek bewust en geschoolde jongeren.

Sommige commentatoren maken zich zorgen over de invloed van de Moslimbroederschap (een radicaal islamitische groepering nvdr.) Hoe realistisch is die?

Ik denk niet dat de Moslimbroederschap  zoveel ‘invloed’ heeft op de meerderheid van de Egyptenaren.

Ik neem aan dat het te riskant zou zijn en mischien zelfs contraproductief om tijdens de protesten LGBT-rechten naar voor te schuiven. Hoe situeer jij dit in de context van de revolutie en een bredere mensenrechten-agenda?

Tahrir_0004

Je kan voor heel wat veranderingen pleiten die een verschillende invloed zal hebben op mensen. Ik bedoel: als gewoon vrijheid  en de val van het regime eisen het land grondig overhoop kan halen, wat zou er gebeuren als we over LGBT-rechten beginnen? Ik geloof dat de Egyptische holebitransgendergemeenschap enkel haar rechten zal krijgen als Egypte een echte seculiere staat wordt.

Kan je de sociaal-culturele situatie van holebitransgenders van de laatste jaren beschrijven?

Die situatie is divers zoals in de rest van de wereld. Je hebt allerlei sociale en culturele verschillen. Dat gaat van extreem-conservatieven tot volledig progressieven. De toegang tot de westerse media via internet en televisie hielp heel wat mensen hun eigen seksualiteit te begrijpen te leren en te accepteren. Ik zie dat de nieuwe generatie minder tijd nodig heeft voor hun zelfacceptatie dan de vorige generatie.

Kan je openlijk homo zijn in Egypte?

Dat hangt van je karakter af, de sociale klasse waarin je zit, je vrienden en je famillie. Ik ben openlijk homo tegenover mijn ouders en goede vrienden.

Wat zijn de reacties die je krijgt op je coming out?

 

Dat varieert. Sommigen zeggen dat ze je niet als vriend willen verliezen omdat je andere dingen in bed doet, anderen beginnen vermoeiende discussies over de vraag of homoseksualiteit zondig is of niet, of het een keuze is of niet… Zoals ik al zei hangt het af van je karakter, je omgeving en je godsdienstige achtergrond.

Hoe ontmoeten mensen elkaar?

Meestal via datingsites. Je kan ook terecht op privé-feestjes en ontmoetingen bij mensen thuis.

Hoe staat het met de wet? We begrijpen dat er geen wet is die homoseksualiteit verbiedt maar dat men andere wetten gebruikt zoals de de wet op de openbare orde en moraal ( met de beruchte zaak van de 52 van Caïro). Er zouden ook politie-infiltranten in de chatrooms voor homo’s zitten die op die manier mensen arresteren…

Dat klopt. Er zijn geen wetten die homoseks of homoseksuele relaties beteugelen. Men brengt het meestal in verband met ontucht, openbare orde en moraal. Het is zo dat de politie nogal creatief omspringt met de wetteksten, mensen het practizeren van ontucht aanwrijven door hen te vragen of ze al dan niet homoseksuele contacten hebben. Ze laten mensen dan bekennen aan ‘ontucht’ te doen terwijl ze gewoon homoseks bedoelen. Er is ook een ‘noodwet’ die de politie de kans geeft een appartement te doorzoeken zonder huiszoekingsbevel.

Tahrir_0006

Het toeval wil dat het Tahrirplein een ontmoetingsplaats voor homo’s is. Symbolisch?

(lacht) Ja ik heb daar heel wat toespelingen op gemaakt toen ik met mijn vrienden naar het plein ging om te protesteren: “Een week geleden zouden jullie mij voor een perverse homo hebben gehouden als ik jullie had voorgesteld af te spreken op het Tahrirplein en in de richting van de Kasr El-Nil-brug te gaan”.

Bron: Gay Middle East.com

http://confessions-room.blogspot.com/

Radio-interview met IceQueer

moslim,afrika,midden-oosten