David Kato: Een reus is geveld

David Kato in his coffin on the day of his funeral, surrounded by his family.jpg

De moord op David Kato maakte heel wat reacties los. David stierf om het leven van anderen te redden. Hij had de moed om in Oeganda te blijven ondanks het gevaar voor eigen leven. Een voorbeeld voor de Belgische holebitransgenderbeweging.

Actie

Demonstration in front of the Ministry of Foreign Affairs in Brussels, Belgium_27jan2011.jpgVrijdag 28 januari, daags na het nieuws over de moord werd er actie gevoerd aan het ministerie van buitenlandse zaken. Een snelle, passende reactie, mogelijk gemaakt door alerte activisten van WISH met de steun van het Regenbooghuis, The Pride, Merhaba, Fedasil’s AHHA-project en True Colours Café (samen het collectief “Rainbows United”) alsook Çavaria, Omnia, ILGA World, ILGA Europe, Amnesty International en de Parijse organisatie Ardhis.  België krijgt er – met deze ingeweken holebi’s en transgenders – een flink aantal activisten bij. Ze verzamelden zich rond de regenboogvlag, symbool van onze internationale trots. Bekijk het verslagje van Usaam Mukwaya Auf, een Oegandees activist die momenteel in België verblijft.

Sven doet suggesties

David_Sven001.jpgIn een emotioneel stuk onder de kop ‘Beste minister Vanackere’ richt Sven Pichal zich rechtstreeks tot onze ontslagnemend minister van buitenlandse zaken: “Dit is boosheid. Ik kan er nog steeds niet bij dat je een hamer op je hoofd kan krijgen, alleen maar omdat je homo bent. U, meneer Vanackere, kan die emotie omzetten in ratio.” De minister krijgt een aantal suggesties over wat hem te doen staat. Vanackere reageerde met een mededeling waarin hij de moord veroordeelt maar kondigde nog geen verdere stappen aan.

Bruno De Lille: alle mensenrechten zijn belangrijk

David_Bruno001.jpgBruno De Lille laat weten dat hij contact zal opnemen met Minister voor Buitenlandse Zaken Vanackere met de vraag deze misdaad aan te kaarten in zijn contacten met Oeganda en de overheid op haarverantwoordelijkheid te wijzen: “In België staan we al ver op het vlak van rechten voor holebi’s en transgenders. We mogen echter de ogen niet sluiten voor wat er in andere landen gebeurt. Dat geldt niet alleen voor de rechten van holebi’s en transgenders maar voor de rechten van alle mensen.”David Kato_Bruno Tuybens_klein.jpg

Bruno Tuybens: het bleef bij loze woorden

In maart van vorig jaar had sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens nog een ontmoeting met David over de stijgende discriminatie van holebi’s in Oeganda. In oktober nog heeft hij minister Vanackere ondervraagd naar aanleiding van de publicatie ‘Hang Them” in de Oegandese Tabloid Rolling Stone. Toen werden naam en adres van 100 homoseksuelen gepubliceerd. David Kato stond met foto op de voorpagina. “De minister uitte zijn bezorgdheid, maar het bleef bij loze woorden.” zegt Tuybens in een persmededeling.

Jean Louis Rodriguez:  solidariteit gaat recht naar mijn hart

David_Jean Louis001.jpgDe Senegalese activist Jean Louis Rodriguez (foto: toespraak in Mechelen) die momenteel in België verblijft vindt het een goed idee datt WISH een herdenkingsplechtigheid organiseert voor David Kato. “Ik herinner me nog de tussenkomsten toen homo’s werden opgepakt in Senegal. Jullie weten niet hoe deze solidariteit mij recht naar het hart gaat.”

ILGA: Hij liep niet weg van de mensen die hij wou beschermen

David_Gloria Careaga001.jpgILGA’s co-secretary-general, Gloria Careaga bracht hulde aan David Kato en citeerde hem: “Ik kan niet weglopen en de mensen achterlaten die ik bescherm. Zelfs als mensen sterven zal ik de laatste zijn om nier weg te gaan.”

 

Europarlementsleden: Een reus

David_intergroup.jpgMichael Cashman en Ulrike Lunacek van de LGBT-groep in het Europees parlement: “David was een moedig en dapper man. Een reus, samen met anderen, tegen de homofoben in de regering, het parlement, de kerk en de media.  Ze prediken allemaal haat en repressie tegen holebi’s. Zijn dood is een vreselijk en tragische verlies. Geen woorden zijn sterk genoeg om aan te dringen bij de Oegandese regering deze moord te onderzoeken en bij het parlement om homoseksualiteit volledig uit de strafwet te halen.”

Rolling Stone: hij heeft het zelf gezocht

Volgens Giles Muhame, hoofdredacteur van Rolling Stone, is Kato vermoord door een man die hij tijdelijk in huis had gehaald om klussen op te knappen en om seks mee te hebben: “De man verzette zich tegen Kato’s toenaderingen, waarna hij Kato doodde. Ik ben verrast dat David Kato zo veel nieuws oplevert. Hij was een leidende sodomiet. Ik vind het vermakelijk om te zien dat mensen hem een ‘held van de mensenrechten’ noemen. Hij heeft zijn dood over zichzelf afgeroepen met zijn roekeloze gedrag. Wat we nu beleven is de downfall of the king of sodomy.” David Kato was een van de drie activisten die met succes het weekblad Rolling Stone heeft aangeklaagd toen dat blad foto’s, namen en adressen van holebi’s publiceerde.