ILGA: Wat hebben we bereikt in 2010?

ilga_Eveline003.jpgNaar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten maakten enkele politiek verantwoordelijken van Çavaria ons attent op de grote problemen die er nog in de wereld zijn voor holebi’s en transgenders. Evelyne Paradis (foto), uitvoerende Directeur van ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association) maakte een stand van zaken op waarin de nadruk wordt gelegd op de hoopgevende ontwikkelingen: Wat hebben we zoal bereikt in 2010? Hieronder haar persbericht.

Vandaag wil ik hulde brengen aan alle lesbische, homo, biseksuele, transeksuele en interseksuele (LGBTI )verdedig(st)ers van mensenrechten en hun bondgenoten, aan iedereen die zich op een of andere manier inzetten in de strijd tegen discriminatie en voor gelijkheid.

De strijd tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit kan hard zijn en soms zelfs gevaarlijk.

Maar het is dankzij jullie engagement, moed en vastberadenheid dat Europa en de wereld vooruitgang boeken zodat ze een betere plek worden voor LGBTI om te leven.

Ilga_gay-pride-moskou-politie.jpgDe toestand is natuurlijk nog niet perfect, maar jullie maken het verschil en veranderen de wereld van dag tot dag.

Geweld getrotseerd

LGBTI-verdedig(st)ers van de mensenrechten zijn vaak het slachtoffer van agressie, mishandeling en geweld, in Europa en de rest van de wereld. De daders behoren soms net tot die instellingen die verondersteld worden de mensenrechten te beschermen en de wet te doen naleven. Helaas betalen nog veel te veel mensen de hoogste prijs bij het verdedigen van de mensenrechten: hun leven.

Maar het verandert en jullie maken die verandering mogelijk!

Resultaten bereikt

ilga_baltic001.jpgHet afgelopen jaar realiseerden jullie de eerste Pride in Litouwen (foto). Jullie marcheerden dapper in Belgrado, ondanks alle dreigementen en intimidaties. Jullie bereikten een wetswijziging in Portugal rond huwelijk en erkenning van gender. Jullie hebben met succes het verbod – dat reeds drie jaar van kracht was – op het organiseren van de Pride in Moskou doorbroken. Jullie hebben de autoriteiten van Noord Cyprus gedwongen om homoseksuele relaties uit de strafwet te halen.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de machtige invloed van jullie werk tijdens de voorbije 12 maanden.

Geëngageerd blijven

Iedereen kan de rechten van LGBTI verdedigen. Of je nu actief bent in de beweging van jouw land, of individueel inspanningen doet. Zonder jullie betrokkenheid, toewijding en vastberadenheid zouden we niet staan waar we vandaag staan. Daarom wil ik jullie aanmoedigen dit te blijven doen. Het maakt niet uit of je dit doet door in een Pride mee te lopen, een opleiding te geven aan de politie of een lezersbrief naar je plaatselijke krant te sturen. Wees actief en geëngageerd in het verdedigen van de mensenrechten!

Bekijk hier een video over ILGA Europe.