VS bespioneerde Brits homopoliticus

alan-duncan.jpgDe jongens en meisjes van WikiLeaks zijn erin geslaagd de VS het schaamrood naar de wangen te jagen met hun onthullingen. Ze ontdekten ook dat een Brits homoseksueel politicus werd bespioneerd.

Het gaat over Alan Duncan (foto) van de Tory-partij. Volgens de Daily Mail wou de VS informatie over hem toen hij voor zijn partij woordvoerder was ivm. het gevangeniswezen. Hij woonde een tijdje samen met minister van buitenlandse zaken William Hague. Hague deelde ook een hotelkamer met een jonge medewerker maar ontkende met hem ‘onfatsoenlijk gedrag’ te hebben gehad. Als lid van de conservatieve Tory-partij kon hij zich dat blijkbaar niet permitteren. 

WikiLeaks vond een document 22 januari – vier maanden voor de Tories een regering vormden met de Liberaal Democraten – waarin door de VS informatie werd opgevraagd over Duncan. Het document was ondertekend door Elissa Pitterle, hoofd van de informatiedienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vroeg: “Welke rol zal Duncan spelen als de Tories een regering vormen? Wat weten we over zijn politieke ambities?”  Informatie die van pas komt als je iemand onder druk wil zetten, zeker als hij homo is in een conservatieve partij. 

Altijd goed om weten hoe de VS met haar ‘bondgenoten’ omgaat…

Bron: The Advocate