Take Care Week gestart

condom_thumb.jpgVandaag begint de Take Care Week.  Deze week is de aanloop naar 1 december: Wereld Aids Dag. Tijdens de Take Care Week slaan de beweging en de horeca de handen in elkaar om via allerlei activiteiten aandacht te schenken aan hiv en aids. Hoogtepunt wordt de solidariteitsmars op 1 december.

Hiv is ongeneeslijk maar behandelbaar. Met de juiste medicatie ga je er niet meer aan dood. Maar de angst om bij andere homomannen je coming-out te doen als seropositief is groot. Hiv is vaak een taboe. Seropositieve homomannen wachten vaak om het te vertellen tot ze iemand beter leren kennen.  Hierdoor wordt hiv steeds minder zichtbaar.

Geen veroordeling maar solidariteit

Na de negatieve sfeer die door aartbisschop Leonard werd gecreëerd komt de Take Care Week geen dag te vroeg. Sensoa en Çavaria  werken samen voor de Take Care Week. Onder het motto ‘Geef steun aan mensen met hiv’ roepen zij holebiverenigingen en horecazaken op om tijdens de week voor Wereld Aids Dag extra aandacht te schenken aan hiv en aids. De Take Care Week brengt een boodschap van solidariteit en legt de nadruk op het feit dat hiv het probleem is, niet de mensen met hiv.

Mieke Stessens001.gifMieke Stessens van Çavaria: “1 op 20 homo’s is hiv-positief. 1 op 3 kent zijn hiv-status niet eens. Hiv vormt dus een reëel probleem binnen onze gemeenschap. Toch denkt niemand andere mensen met hiv te kennen. Er wordt weinig over gesproken. Het thema is taboe. We moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen en hiv opnieuw bespreekbaar maken. Alleen zo kunnen we het stigma doen verdwijnen. Alleen door over hiv te praten kunnen we veilig vrijen weer hoog op onze eigen agenda zetten, onszelf en anderen beschermen en het aantal besmettingen doen dalen.”

Yves Aerts002.jpg
Solidariteitsmars

Çavaria zal er ook zijn op 1 december. Yves Aerts via email: “Çavaria roept op om deel te nemen aan de optocht op 1 december in Brussel. Vanaf 16u zullen we mee aanwezig zijn op het Europakruispunt, voor de “light for rights” – acties: mee sensibiliseren, deelname aan de optocht, quiltspreiding (op grote markt). Wij zullen zichtbaar aanwezig zijn (de Léonard posters zullen ter beschikking zijn), maar zonder het ‘Léonard-thema’ de rest te laten overschaduwen. In de eerste plaats is dit immers een actie die de schijnwerpers op solidariteit met mensen met hiv wil richten.”

Nog niet aangemeld voor de optocht? Dat kan hier.