Stefano, Bart, Yasmine en de anderen

Stefano Giuliani002.jpg

“I am gay so what!!!”. Stefano schreeuwde het uit in ‘So You Think You Can Dance’. Hij had commentaar gekregen ‘dat hij niet mans genoeg is’. Zijn reactie was klaar en duidelijk.

We hebben het nog meegemaakt. TV-commentatoren die het niet kunnen laten om lacherig te doen over atleten of dansers die zich naar hun smaak niet mannelijk genoeg gedragen. Wie daartegen protesteert wordt niet altijd begrepen. Sommige gays zeggen dat al dat vrouwelijk gedrag maar beter niet gezien wordt. Het zou slecht zijn voor de acceptatie van holebi’s. Stefano heeft juist gereageerd. Hij heeft het podium gebruikt om duidelijk te maken dat ‘mannen’ die zich niet volgens het boekje gedragen van zich af kunnen bijten. Met applaus op alle banken.

bart kaëll.jpgIk denk dan bijna vanzelf aan die andere VTM-ster die heel lang gewacht heeft om te zeggen waar het op staat. “(Bart) Kaëll heeft een streepje voor bij de holebi’s sinds hij naar buiten bracht dat hij al jaren een koppel vormt met Luc Appermont.” schreef het Nieuwsblad. Hij won met ‘Zeil je voor het eerst’ de zevende editie van Vlaanderens HOMO TOP 100. Yasmine.jpgHij volgt Yasmine op die (helaas na een tragische dood) vorig jaar op nummer één stond. Het zegt iets over het belang dat holebi’s hechten aan de eerlijkheid van hun idolen. Ook de transseksuele Dana International, die in 1998 het Eurosongfestival won voor Israel, werd door de holebi’s op handen gedragen.

dana_international4_c.jpgEn dan komen we terecht bij Will Ferdy. Hij deed zijn coming-out in 1970. Dat is bijna een halve eeuw geleden. Hij deed dat in een orkaan van vijandigheid, maar hij deed het. Sedertdien heeft elke generatie holebi’s meer en meer rolmodellen. Het blijft nog altijd vechten. Tegen je angsten vooral. Dat geldt voor elke coming-out trouwens. Maar de overwinning smaakt des te zoeter.Will_Ferdy.jpg

Toch blijft de oppervlakte waarop je dit kunt doen beperkt. In grote delen van de wereld staat coming-out gelijk met de dood. Het outen van holebi’s is daar zelfs een strategie die door homofobe media gretig wordt toegepast. Nog een reden voor ons om het hier wel te doen, telkens als het kan.

So You Think You Can Dance
Zondagavond, VTM, 19:55