Lesbiennedag gemist? Hier komt de L-Week!

L Week001.jpgU hebt nog een ganse week tegoed. Van 12 tot 20 november In Brussel. Met een aanbod aan activiteiten waar u duimen, vingers en andere lichaamsdelen van zult aflikken. Jazeker! Of wat verwacht u anders van een Upperwear-avond?

Sport en lesbofobie

Voor de opening moet u op 12 november in het Regenbooghuis zijn. ’s Anderendaags kan u zich al verbazen in de workshop Trans voor dummies. Bent u eerder het huisje-boompje-beestjestype? Dan gaat u toch lekker naar de workshop ‘Koppels’? Er is die dag ook nog een artistiek forum. ’s Avonds geniet u van de Karaoké & Coktail-avond. Zondagmiddag 14 november laat u alles wapperen tijdens de sportnamiddag terwijl uw kinderen onderwezen worden in ‘Sprookjes en yoga voor kinderen’  Gooi weg die relatine, vanaf dan hangt uw kleine spruit te zweven boven zijn bedje.  Op maandag 15 november wordt het serieus. Als u tenminste deelneemt aan de studiedag: lesbofobie, een eenvoudige variante van homofobie? Dat vind ik nu interessant. Dus klikte ik even op de link en las: Magenta en het Regenbooghuis organiseren een studiedag met als thema: lesbofobie, een eenvoudige variante van homofobie? Lesbofobie wordt soms gelijkgesteld met homofobie, maar dan met als doelgroep de niet-hetereoseksuele vrouwen zou nemen. Lesbofobie wijst op de onderdrukking van de lesbienne, maar wat zegt dit concept over de principes sexisme en heterosexisme? Deze vragen zullen besproken worden in het licht van twee empirische studies uit Quebec rond dicriminatie op de werkvloer en op school. We besteden aandacht aan nieuwe vragen, theoretische kwesties maar ook wat dit alles in de praktijk betekent voor niet-uitsluitend-heteroseksuele meisjes en vrouwen.” Meer moet dat volgens mij niet zijn.

Armoede en Upperwear

Er is die dag ook nog een rondetafelgesprek over ‘lesbiennes en armoede’. 2010 is het Europese jaar van de strijd tegen armoede. Er bestaat weinig materiaal over de relatie tussen lesbiennes en armoede. Zijn zij betrokken partij? Omdat zij lesbienne zijn, of omdat zij vrouw zijn? Wat betekent dit concreet op de werkvloer? Heeft het beroep een invloed, hun statuut, … ? Wie na donker niet meer buiten durft schuift aan bij de worskhop ‘self defense’.

Leonera001.jpgDinsdag 16 november is er een workshop over ‘Vrouwen en Gezondheid’ en de langverwachte ‘Upperwear-avond’. Tupperwear? Nee, upperwear. Ik klik met hoge culinaire verwachtingen op de link en lees: “Laat een atmosfeer waar taboes niet bestaan in u doordringen, waar u niet beoordeeld wordt, noch zich opgesloten voelt, een atmosfeer waarin u zonder afhouding kunt spreken van uw fantasieën, uw verlangens en waarin u uw eigen lichaam kan ontdekken.” Volgens mij is dat een zeer slecht uit het frans vertaalde tekst maar dat mag de pret niet drukken.  Voor u met het nieuwe speelgoed de sponde induikt kan u nog naar de film in Cinema Arenberg die ‘Leonera’ (foto) vertoont.

Van alle genders thuis

Woensdag 17 november (we zijn al halfweg dames!) gaat u luisteren naar Judith Wangu Ngunjiri, de Keniaanse activiste die een toernee door België doet. Fuchsia laat een lading boeken aanrukken. Donderdag 18 november gooit u alles van u af op het ontmoeting-debat en bezinningsmoment: “Herbron jezelf”. ’s Avonds is er nog een quiz, gecombineerd met speeddating. dj poussin002.jpgAls dat maar goed afloopt. Waar heeft u die speeltjes van dinsdag ook alweer gelaten? Vrijdag 19 november is er een avond onder het motto ‘Van alle genders thuis’ gevolgd door een muzikale avond onder begeleiding van Dj poussin met  ‘funkypinkycrazysexybitchydarkyhappyjoky’ muziek. Als u dan nog pap kunt zeggen gaat u zaterdag 20 november naar de schrijfworkshop en sluit u deze zware maar zeer lesbische week af op de Soirée musicale /Muziekavond. Want jawel: in Brussel doen franstalige en nederlandstalige potten het samen.

Een overzicht van het programma vindt u hier.