20.000 op Pride Johannesburg

Joburg001.jpg

20.000 deelnemers aan de pride in Johannesburg manifesteerden op 2 oktober tegen de discriminatie van holebi’s en transgenders in Afrika. 

Een travestiet die zich tot engel had verkleed had plaatsgenomen in een schommel in het midden van eengigantische kaart van Afrika. Daarop de boodschap: “Wij zijn allen Afrikanen”. Dat was ook het thema van de 21ste ‘Joburg Pride’.  Woordvoerder Luiz de Barros zei aan persagentschap AFP: “Lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen worden opgepakt, hun rechten worden bedreigd en het fenomeen wordt steeds erger. In Zuid-Afrika hebben we een zeer tolerante grondwet en dus hebben we de verantwoordelijkheid om de hand te reiken aan onze broers en zusters in de rest van het continent”. Zo horen we het graag.

Joburg002.jpgDe Zuid-Afrikaanse grondwet, die werd aangenomen na de eerste multiraciale verkiezingen in 1994, verbiedt elke vorm van discriminatie wegens seksuele oriëntatie. In 2006 werden ook verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd. Dat staat schril in contrast met de rest van Afrika: 38 van de 53 staten hebben antihomowetten en ook de strijd daartegen. Meer info op deze blog.