Oegandese tabloid heropent jacht op holebi’s

Uganda_top homos002.jpg

Wie voor eens en voor altijd het verschil tussen ‘outing’ en ‘coming out’ wil onthouden moet dit maar eens lezen. De Oegandese tabloid ‘Rolling Stone’ (niets te maken met het Amerikaanse rockblad) publiceert een ‘Top 100’ van de belangrijkste homo’s, met als neventitel ‘Hang Them’.

Dit is dus outing in zijn meest wreedaardige vorm.  Oeganda is een van de landen waar je net niet de doodsstraf kunt krijgen als homo. Een wetsvoorstel in die zin werd begin dit jaar ingetrokken onder internationale druk.  De foto’s komen mogelijk van de homodatingsite Gaydar’ en… van profielen op Facebook. De journalist die dit maakt is dus blijkbaar geïnfiltreerd op die sites. ‘Rolling Stone’ is de concurrent van die andere tabloid: ‘Red Pepper’  die eerder al een gelijkaardige stunt uithaalde.  Gevolg van dit artikel was dat er rellen uitbraken waarbij homo’s het mikpunt waren. ‘Rolling Stone’ gaat echter verder: in tegenstelling met hun concurrent vermelden ze ook de ‘nicknames’ (schuilnamen) van de personen. Ze kondigen ook nog nieuwe artikels met nieuwe onthullingen aan. De krant weet al te melden dat de meeste homo’s samenkomen in een bar in Kampala. De artikels worden gekruid met ‘onthullingen’ over seksfeesten ‘bij rijke homo’s thuis’ en het recruteren van jongeren.

Jan Beddeleem van WISH schreef vanavond in een mail: David Kato die in maart dit jaar nog te gast was bij WISH prijkt met zijn foto in de krant en ook een Belgische vriend en WISH-medestander staat in de pagina’s met naam en toenaam.” Hij dringt er op aan “iedereen te alarmeren en onze politici en onze diplomaten op hun taken te wijzen om bijzonder waakzaam te zijn en desgevallend bescherming te bieden”.

Meer achtergrond op de site van Box Turtle Bulletin en de Blog Gay Uganda. Lees ook: Vlaming op dodenlijst met homo’s.