Het Nazi-nummer van Zizo

Zizo_Nazi001.jpgDe nieuwe ZiZo is een themanummer over de vervolging van holebi’s onder het naziregime. Enkele weken na de bevrijdingsfeesten, besteedt ZiZo uitgebreid aandacht aan deze geschiedenis en wat die nog betekent voor de holebigemeenschap vandaag.

‘Bevrijding’ was voor holebi’s immers een relatief begrip. De criminaliserende naziwet ‘paragraaf 175’ bleef ook na de oorlog van kracht. Frankrijk kreeg zopas, op 25 september 2010, een nationaal herdenkingsmonument. In verschillende andere landen ijvert men nog steeds voor een vorm van erkenning van het leed van homo’s tijdens het naziregime. Deze monumenten roepen ons op om ook in de toekomst waakzaam te zijn voor haat en onverdraagzaamheid.

Rudolf Brazda siert de cover. Hij is de laatste gekende overlevende van de kampen. Deze homoseksuele man van 97 overleefde kamp Buchenwald. Het artikel ‘Laat je niets opspelden’ geeft een standpunt weer over het gebruik van de roze driehoek door de holebigemeenschap. Ook dwangprostitutie in de kampen, een totnogtoe weinig belicht fenomeen, komt aan bod.

L_arbre_et_la_foret_1.jpgZiZo breide een cultureel stuk aan het themanummer: ZiZo’s Cultuurkramp 2010. Op het Internationaal Filmfestival van Gent wordt een film over dit thema geprogrammeerd (L’Arbre et la Forêt, zie foto) en ook het Holebifilmfestval Vlaams-Brabant screent twee films over de naziperiode. In Deurne loopt de expo ‘Wie kan ik nog vertrouwen?’ van historicus Klaus Müller. Deze expo is voor het eerst in België te zien.

ZiZo is het magazine voor holebi’s en transgenders, uitgegeven door Çavaria.