Teveel gevraagd

Faysal_Zouay001.jpg“Vergeet niet dat Nederland in de jaren zestig en zeventig op hetzelfde niveau zat van homotolerantie als de Marokkaanse gemeenschap nu. Dat was ook precies de periode waarin de eerste Marokkaanse gastarbeiders zich in Nederland vestigden. Zij hielden vast aan de normen en waarden van het land van herkomst, terwijl de normen en waarden in hun nieuwe omgeving veranderden.

De tweede en derde generatie Marokkanen hebben weliswaar een ander referentiekader, maar ze hebben niet direct gebroken met traditionele opvattingen. De teneur in het debat is dat Marokkaanse Nederlanders dezelfde ontwikkeling moeten doormaken in een paar jaar als die waarvoor de rest van Nederland enkele decennia nodig had. Er wordt dus veel gevraagd van de Marokkaanse gemeenschap. Natuurlijk, als je in een ander land gaat wonen, moet je meegaan met de omgeving waarin je terecht komt. Maar de politieke discussie wordt nu zo scherp gevoerd, met al die pijlen gericht op Marokkaanse Nederlanders, dat de reactie dan wordt: bekijk het maar.”

Faysal Zouay, raadslid voor GroenLinks in Nijmegen
Lees het volledige artikel in VolZin