De Belgische wetenschapper Peter Piot, ex-directeur van UNAIDS, maakt zich zorgen over een gebrek aan lange termijnvisie en vreest ook dat er minder geld beschikbaar is voor de bestrijding van hiv.
Peter Piot was directeur van UNAIDS tussen 1995 en 2008. Momenteel leidt hij het ‘Institute for global health’ aan het Imperial college in London. Hij zei een en ander naar aanleiding van een colloquium over een langetermijnstrategie in de strijd tegen hiv dat in Parijs plaats vond.
Piot: “We leven momenteel in een paradoksale situatie. Enerzijds is er echt wel vooruitgang – vijf miljoen mensen worden behandeld, er zijn resultaten met een microbicide – anderzijds zit de financiering in een impasse en ontbreekt een lange termijnvisie. Het is duidelijk dat hiv nog lang onder ons zal zijn. Met de huidige scenario’s zullen erin 2031 nog één miljoen besmettingen per jaar bijkomen.”
De deelnemers aan het colloquium hadden het ondermeer over het onderzoek naar een vaccin – dat men nog altijd niet heeft gevonden – de ‘reservoirs’ waarin het virus zich nog steeds weet te verspreiden, de genetische kenmerken van het virus en het gebruik van antiretrovirale middelen. De toegang tot deze ARV’s had dit jaar voor iedereen mogelijk moeten zijn maar dat is nog lang niet het geval. Dat heeft met de financiële situatie te maken in sommige landen. In Oeganda moet er eerst een patiënt sterven vooraleer een nieuwe patiënt met een behandeling kan starten. “Er is een vertraging opgetreden bij het toegankelijk maken van de behandeling” zegt Piot.
Piot pleit onomwonden voor grotere inspanningen op het vlak van preventie: “De activiteiten moeten nauwkeuriger gericht worden, met name op de homoseksuelen in Europa, elders op druggebruikers. De inspanningen moeten beter aangepast worden aan de realiteit op het terrein.” En bovendien: de staten moeten dit ondersteunen met voldoende financiering.
Piot sprak op de vooravond van een conferentie in New York van het Mondiale fonds tegen aids. Daar zal voor de volgende drie jaar het engagement van de grote sponsors worden vastgelegd. Piot is daar niet gerust in: “Het zal de grote test zijn, ik ben niet echt optimistisch. Deze vergadering hier in Parijs mag dan een wetenschappelijk karakter hebben, de boodschap aan de politieke verantwoordelijken is zeer duidelijk” besluit Piot.
In België is 1 op 20 mannen die seks hebben met mannen besmet met hiv. De week die voorafgaat aan Wereld Aids Dag (1 december) is opnieuw Take Care week.
Bron: AFP, E-llico.com