Nikolai Alekseev achter de tralies

Nikolai_Alekseev000.jpgHet rommelt in Moskou en St. Petersburg. ILGA Europe is bezorgd over de druk die momenteel wordt uitgeoefend op LGBTI (Lesbian, Gay, Bi, Transgender, Intersex)-activisten in Rusland.

Op 15 september werd Nikolai Alekseev (foto) opgepakt en vastgehouden door de Russische autoriteiten. Alekseev, een prominent figuur in de holebibeweging, kreeg te horen dat hij dringend zijn klacht bij de Russische Federatie en bij het Europees Hof voor de Mensenrechten moest intrekken. Deze klachten gaan over het voortdurend schenden van het recht op vereniging van de holebi’s en transgenders in Rusland.  Hij heeft dat uiteraard geweigerd en dus blijft hij vastzitten.

Diezelfde dag kon de opening van het ‘Queer Culture Festival’  in Sint Petersburg niet doorgaan. Het hele festival staat op de helling want de plaatselijke overheid omschreef het als ‘propaganda voor homoseksualiteit’.Queerculture001.jpg

ILGA Europe staat in contact met de activisten ter plaatse die bevestigden dat hij deze middag nog steeds vast zat.  Juris Lavrikovs van ILGA Europe: “Het ziet er naar uit dat de Russische autoriteiten hun nederlaag bij het Europese Hof beseffen. Ze grijpen naar wanhopige methodes zoals intimidatie, dreigementen en arrestaties.” ILGA Europe eist de onmiddellijke vrijlating van Nikolai. Ze roepen de autoriteiten op de grondwettelijke rechten van LGBTI te respecteren en het festival zonder beperkingen te laten plaatsvinden. ILGA Europe heeft ook de betrokken Europese instellingen gecontacteerd met de vraag om druk uit te oefenen.