Mag Beenie Man het podium op in Brussel?

Beenie Man003
Op de 21ste editie van het festival  Couleur Café  (25 tot 27 juni) staat ook Beenie Man op de affiche. Hij  is bekend om zijn homofobe songs waarin hij ertoe aanzet homo’s te lynchen en hardop droomt van een Jamaica waar homo’s vermoord worden. Wish hoopt de organisatoren op andere gedachten te brengen.

De provocerende songs van Beenie Man zijn geen onschuldige meezingers. In een van zijn nummers zingt Beenie Man “I’m dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays”. Beenie Man trad in december 2009 in Oeganda op. Dat is een van de Afrikaanse landen waar men sleutelt aan homofobe wetten. Jan Beddeleem van Wish“In Oeganda worden mensenlevens bedreigd door uitspraken van deze en andere mannen die leden van de menselijke familie ter dood veroordelen of gelyncht willen zien, louter en alleen op basis van hun seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit.”

Charter

Couleur Café verschuilt zich achter het argument dat Beenie Man een charter zou hebben ondertekend waarin hij homofobie zou afzweren. Volgens sommige bronnen zou hij dat achteraf ontkend hebben. Het feit dat hij doorgaat met het zingen van homofobe teksten is doorslaggevend. Het zou wel eens kunnen dat het ondertekenen van dergelijke verklaringen een truukje is om in landen waar homfobie gevoelig ligt toch te kunnen optreden. Jan Beddeleem: Beenie_couleur café001“Ook als Beenie Man een charter kan voorleggen (wat de organisatoren volgens onze bronnen niet kunnen), dan nog blijft het ingaan tegen de oproep van diverse parlementsleden om de homofobie in Afrika streng aan te pakken en alle betrokkenen die aanzetten tot homofobie waar mogelijk vleugellam te maken. De Minister van Buitenlandse Zaken bevestigde meermaals dat hij zich bewust is van het probleem welke zich stelt in Afrika. De besteding van sponsor- en belastinggelden aan het optreden van iemand die zijn eigen charter nog recent met voeten trad is onverantwoord ten aanzien van de homogemeenschap die lijdt onder zijn songs in Afrika en discriminerend ten aanzien van het interculturele holebi-publiek die Couleur Café een sympatiek festival vindt.”

Precedenten

Eind 2009 werd om die reden een reeks concerten met Beenie Man afgelast in Australië en Nieuw Zeeland. Beenie Man002Het ging over het ‘Big Day Out festival’ dat plaats had in Sydney, Melbourne, Adelaide en Perth. De organisatoren meldden toen in een verklaring: “Het feit dat zijn teksten bepaalde groepen diep kwetsen en zijn aanwezigheid een tweespalt zou drijven tussen het publiek waardoor het plezier van het festival zou worden verstoord heeft ons ervan overtuigd zijn optreden op Big Day Out niet te laten doorgaan.”

België

Beenie_Petrol001Het zou niet de eerste keer zijn dat ook in België wordt opgetreden tegen homofobe muziek. In maart 2008 gebeurde dit tegen een optreden van de Jamaicaanse dancehall-artiest Bounty Killer in de Antwerpse Club Petrol. Zijn concert werd afgelast onder druk van  çavaria en het Antwerpse stadsbestuur. Ook Bounty Killer wordt internationaal bekritiseerd omwille van zijn teksten die aanzetten tot extreem geweld tegen homo’s. “Zolang een artiest zich niet expliciet distantieert van zijn uitspraken en consequent stopt met homofobe teksten te zingen, is er geen reden om hem op concerten te programmeren.” zei Yves Aerts van çavaria toen.

Je kan je verontwaardiging mailen naar de sponsers van Couleur Café: news@couleurcafe.org, info.belgium@inbev.com, info@fortisbanking.be, jean-marc.lietart@minsoc.fed.be, contact@didier-reynders.org, info@mivb.irisnet.be, kab.bz@diplobel.fed.be


Updates

WJNH reageerde op het persbericht van WISH. Intussen is het optreden van Beenie Man op het Parkpopfestival in Den Haag afgelast.