Kindjes in regenboogkleuren doen het goed

Nanette Gartrell001Slecht nieuw voor Alexandra Colen en andere kwezels. Een Amerikaanse studie toont aan dat kinderen van lesbische koppels opgroeien tot stabielere volwassenen dan kinderen van hetero-koppels.

Leading lady van het onderzoek is Dr. Nanette Gartrell (foto), die verbonden is aan de UCLA School of Law in Californië. Zij startte de studie (The National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS) in 1986 en onderzocht onder andere het gedrag, het mentale welzijn en de sociale vaardigheden van de kinderen. Uit het onderzoek (dat 17 jaar duurde!) zou blijken dat kinderen van lesbische ouders minder gedragsproblemen hebben, het beter doen op school en stabieler zijn dan dan kinderen die zijn opgevoed door hetero ouders.

Betrokken

lesbian couple002De onderzoekers volgden 78 kinderen, opgevoed door lesbische moeders vanaf de geboorte tot de leeftijd van 17. Nanette Gartrell vermoedt dat de kinderen stabieler zijn, omdat lesbo’s vaak wat ouder zijn wanneer ze aan kinderen beginnen dan heterostellen. Daardoor zouden ze onder andere meer betrokken zijn bij de opvoeding.

Iets meer dan de helft van de tieners vond dat hun moeders hen degelijk hadden voorbereid op mogelijke negatieve reacties. Dat gebeurde vooral doordat de moeders hun lesbische identiteit actief beleefden en deelnamen aan het leven in de lesbische gemeenschap. Kinderen rond de leeftijd van 10 jaar vonden dat vanzelfsprekend. Het werd moeilijker voor tieners. Zij ondervonden wel eens problemen om als kind van lesbische ouders aanvaard te worden. Het bleek zeer belangrijk om de  tieners zelf te laten bepalen hoe en wanneer ze hun ‘coming out’ deden.

Racisme

De moeders zorgden er ook voor dat hun kinderen geïnformeerd werden over lesbian-parents-childfenomenen zoals racisme, sexisme, antisemitisme en homofobie. Gartrell is daar heel blij mee: “Het is veelbelovend dat de moeders dit hele spectrum aan hun kinderen aanbieden. Dat zou voor de komende generaties veralgemeend moeten worden”.

Seks

Op hun 17de kregen de kinderen ook vragen over hun seksualiteit. Tot haar verbazing vernam Gartrell dat de helft nog helemaal geen seksuele contacten had gehad. De andere kinderen hadden allemaal seks met personen van het andere geslacht.  Dat blijkt althans uit interviews met de helft van de tieners, de andere helft moet hierover nog worden ondervraagd. Deze gegevens weerleggen de bewering van homofoben dat homo- en lesbische ouders hun kinderen zouden beïnvloeden om zelf homo of lesbisch te worden. Het is de bedoeling dat de kinderen op hun 25ste opnieuw ondervraagd worden.

Bron: Holebitext en The Rainbow Babies

Website NLLFS