Kameroen: 5 maand cel op basis van leeg dossier

In Kameroen werden op 25 maart twee mannen, Emile Mamougou Nkoa en Fabien Mbala, opgesloten in de gevangenis wegens ‘homoseksuele feiten’. Ze werden deze morgen tot 5 maand celstraf veroordeeld.

Beide mannen zitten sinds die dag opgesloten in de centrale gevangenis van Kondengui. De Kameroense ‘Association pour la défense de l’homosexualité’ (ADEFHO) werd pas begin mei bij het dossier betrokken. De feiten speelden zich af in Yaoundé.

Ruzie

_45836070_cameroon226Volgens ADEFHO is Emile getrouwd, terwijl Fabien nog bij zijn ouders woont. Beide mannen wilden met elkaar vrijen maar konden niet in een hotel of café terecht. Daarom trokken ze naar een bouwwerf. Na de vrijpartij eiste Fabien van Emile een financiële vergoeding. Emile tekende een schuldbekentenis, maar Fabien nam daar geen genoegen mee en graaide naar de gsm van zijn sekspartner. Beide mannen begonnen luid ruzie te maken, wat de aandacht trok van een patrouille van de gendarmerie. Toen de gendarmes te horen kregen wat er precies was gebeurd, namen ze de mannen mee voor een verhoor. Uiteindelijk werden de twee opgesloten in de gevangenis.

Willekeurige aanhouding

Emile Mamougou en Fabien Mbala moesten al op 26 maart, 9 april en 23 april voor de rechter verschijnen. Het eigenlijke proces startte op 14 mei. Beide mannen verklaarden onschuldig te zijn. Ze werden deze morgen tot 5 maand celstraf veroordeeld. ADEFHO is niet te spreken over deze willekeurige aanhouding. In Douala behandelt de vereniging momenteel ook nog een gelijkaardig dossier waarbij twee Kameroeners en een Australiër betrokken zijn. De groep hoopt dat de internationale gemeenschap en organisaties voor de mensenrechten en voor holebi’s ADEFHO willen steunen in deze dossiers.

Alice003Jan Beddeleem van WISH: “In een telefoongesprek met Meester Alice Nkom (foto)  benadrukt de gerenommeerde advocate en bezielster van ADEFHO dat het dossier volledig leeg is en er in het dossier tegen deze twee jongeren geen enkel bewijs steekt van strafbare feiten. Alice Nkom is wat gewend: procedurefouten en aanklachten zonder grond zijn er legio, maar deze hoge graad van willekeur met de inmiddels gekende gevangenisstraf tot gevolg, is zeer verontrustend benadrukt ze.”