De man achter Alexandra

Colen_Vermeulen002
Mijn aandacht werd getrokken door deze foto, genomen op de ‘krantenverscheuractie’ van Alexandra Colen op 7 juni in Antwerpen. De man die Alexandra op de achtergrond nauwlettend in het oog houdt is Luk Vermeulen. Hij heeft een lange staat van dienst in de Vlaamse Beweging. Correctie: in het donkerbruine randje van de Vlaamse Beweging.

Voorpost en VMO

Voorpost is opgericht als de stootgroep van het Vlaams Belang, door de oprichter van het Vlaams Blok Karel Dillen samen met Luc Vermeulen, Luk Dieudonné en de voor negationisme veroordeelde VB-senator Roeland Raes. de rol van Vermeulen is ondermeer het in goede banen leiden van bijeenkomsten en acties zoals die van Colen.  Vermeulen was ook een van de meest fervente militanten van de VMO, de Vlaamse Militanten Orde, die wegens haar geweldadige activiteiten ontbonden werd.

Van VMO naar Vlaams Blok

BERT_ERIKSSONDe oprichting van het Vlaams Blok werd door de VMO met enthousiasme begroet. “Toen Karel Dillen het leiderschap over het VB kreeg is de toestand voor alle Vlaamse militanten gaan veranderen. Wij hadden weer steun van een politieke partij” schreef het VMO-ledenblad in oktober 1980. In 1981 werd de VMO veroordeeld als privé-militie, wat in 1984 door het hof van Cassatie werd bevestigd.  Bert Eriksson (foto), die er in interviews vlotjes voor uitkwam er fier op te zijn om zich Nazi te noemen en het Nationaal-socialisme als alternatief voor het kapitalisme verdedigde, ging voor een jaar de cel in. Op 6 januari 1985 verlaat Eriksson de gevangenis van Merksplas. Buiten wordt hij opgewacht door enkele tientallen strijdmakkers, waarvan sommigen met de Vlaams Blok-vlag, die voor hem de rode loper hebben uitgelegd. Nadien wordt zijn vrijlating gevierd in café Odal in Antwerpen, de kroeg van Eriksson. Onder de feestvierders bevindt zich Filip Dewinter. Deze beseft dat hij moet opletten met een openlijke band met Eriksson. Bij de crematie van de VMO-leider op 8 oktober 2005 hulde de partij zich in een opmerkelijk stilzwijgen. Voorpost was wel aanwezig, onder leiding van Luc Vermeulen, die toen bij het VB op de loonlijst stond.

GeweldVermeulen_Dewinter_006

Vermeulen (op de foto naast Filip Dewinter) noemt zichzelf steevast ‘actieleider’. Het soort acties waarin hij in de loop der jaren betrokken was beperkt zich niet tot het zwaaien met vlaggen of het roepen van Vlaamse leuzen. Hij was betrokken bij een aantal gewelddadige incidenten met politieke tegenstanders. “Zelf ben ik principieel niet tegen het gebruik van geweld,” stelde Vermeulen in het Voorpostblad Revolte, “wat nog geen pleidooi is voor het gebruik ervan door de Vlaamse beweging de dag van vandaag.” Hij deed mee aan het molesteren van politieke tegenstanders, het in brand steken van linkse lokalen, verstoren van bijeenkomsten en culturele manifestaties die niet passen in de ideologie van het VB. Een overzicht van de activiteiten van VMO en Voorpost vind je op de site van Blokwatch.

Jonge Generatie

Vermeulen wordt nog steeds gewaardeerd om zijn organisatietalent bij activiteiten van het VB. Hij leidt ongeveer elke ‘ordedienst’ bij manifestaties die zijn sympathie wegdragen. Op de website van Barbara Bonte van het Vlaams Belang zien we dat hij graag zijn kennis overdraagt op de jonge generatie: “Vrijdag 26 maart aanstaande organiseert VBJ Koepel Antwerpen een sessie “rechten en plichten van de militant”. Luk Vermeulen, actieverantwoordelijke van Voorpost, zal ons komen toelichten wat een goed militant moet kennen en kunnen.” VB’er Karim Van Overmeire op zijn website: Karim_Vermeulen_001
“Vanavond had ik een debat in Aalst. Een wat bijzonder debat, want aan de overkant zaten geen vertegenwoordigers van andere partijen. Wel mijn goede vriend Luk Vermeulen. Het thema van het debat was dan ook: partij en beweging. Wat bindt het Vlaams Belang en Voorpost? En waar zit het verschil? Luk Vermeulen is de actieleider van Voorpost, maar werkt voor de partij. Ik ben zelf al sinds 1991 parlementslid voor het VB, maar ik ben zeer lang een actief lid van Voorpost geweest.”