Steven en Tiwonge vrij!

Tiwonge Chimbalanga_Steven Monjeza007Steven Monjeza and Tiwonge Chimbalanga, veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en dwangarbeid, krijgen presidentiële gratie. President Bingu Wa Mutharika van Malawi beval vandaag hun onmiddellijke vrijlating.

Het koppel was opgepakt in december vorig jaar nadat ze een verlovingsfeest hadden gevierd. Ze waren veroordeeld wegens het verstoren van de ‘natuurlijke orde’. Hun lijdensweg heeft dus zes maanden geduurd. Ze werden slecht behandeld in de gevangenis en sedert kort ook van elkaar gescheiden. De zaak veroorzaakte internationale beroering en een discussie in Malawi over de bestaande wetgeving. Ook de druk vanuit Engeland en de VS (twee belangrijke donorlanden) speelde een rol. Madonna en Elton John spraken zich uit tegen het vonnis. Honderden holebi/transgenderactivisten organiseerden de solidariteit. Uiteindelijk besloot ook de VN tussen te komen.

_47953717_malawi_190509
De woordvoerder van VN-voorzitter Ban Ki-moon, die het land bezocht, spreekt over een moedige beslissing van de president en verklaarde dat dergelijke verouderde wetgeving moet worden afgeschaft overal waar ze bestaat. De president zelf blijft erbij dat de homo’s een misdaad hebben begaan “tegen onze cultuur, onze godsdienst en onze wetten”.  Maar hij laat ze vrij “om humanitaire redenen”. In Malawi wordt homoseksualiteit gezien als een vorm van satanisme.

Steven en Tiwonge werden het slachtoffer van een wetgeving uit de koloniale tijd, opgelegd door de Britten. Vorig jaar werd in India een  gelijkaardige wet afgeschaft. In vele andere (Afrikaanse) landen moet dat nog gebeuren. In België was het vooral WISH die de solidariteit met de  twee homo’s organiseerde.

Bron: BBC