Gefeliciteerd Moskou!

moscou-gp-2010-2

De Eurosong-resultaten mogen dan niet denderend zijn voor Rusland, zaterdag gebeurde er iets veel belangrijkers. Na 5 jaar vruchteloos proberen was er eindelijk een pride-optocht zonder geweld en zonder extreem-rechtse tegenbetogers.

Niet dat er dit jaar toestemming was gegeven, verre van. Dertig moedigen (hier moet je echt wel moed hebben om mee te doen) waaronder de Outrage-activist Peter Tatchell en Louis-Georges Tin van de organisatie IDAHO, slaagden erin om gedurende vijf minuten een twintig meter lange regenboogvlag door Moskou te dragen op een van de grootste verkeersaders. Deze mini-pride was op bijna militaire wijze voorbereid: de journalisten werden eerst drie uur lang door gans Moskou gereden alvorens ze naar de plek werden gebracht waar de manifestatie begon. Nikolai Aleseev is heel blij met dit resultaat: “Het is de eerste keer zonder arrestaties of botsingen met de politie of tegenmanifestanten”.  Peter Tatchell“We zijn erin geslaagd de politie om de tuin te leiden en de plannen van burgemeester Luzhkov te dwarsbomen. Hij had gezegd dat deze manifestatie er nooit zou komen. Het feit dat ze heeft plaatsgevonden is een flinke nederlaag voor hem.”

Een dikke proficiat! Moscow: 12 points!