çavaria, Wjnh en Het Roze huis ontzet door veroordeling homokoppel in Malawi

Rechter Nyakwawa Usiwa-Usiwa heeft het homopaar Steven Monjeza en Tiwonge Chimbalanga de maximum straf opgelegd: 14 jaar cel met dwangarbeid. De rechter maakte in zijn vonnis duidelijk dat hij de maximumstraf heeft opgelegd als ‘afschrikking’ en om de bevolking te “beschermen”.

Çavaria, Wjnh en Het Roze huis reageren met afschuw en verontwaardiging op de zware veroordeling van het homokoppel in Malawi. Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza werden door de rechter veroordeeld omdat ze een homoseksuele relatie hebben. De mannen organiseerden eind 2009 een symbolisch verlovingsfeest. Volgens de rechter is homoseksualiteit tegen “de orde van de natuur” en wordt met dit vonnis een voorbeeld gesteld. Homoseksualiteit is strafbaar in Malawi.Steven Monjeza en Tiwonge Chimbalanga001

Seppe Geerts van WJNH: “Alhoewel het vonnis zeer zwaar is, verbaast het niet. De situatie in Malawi en omringende landen is immers precair voor holebi’s en transgenders. Het sterkt de holebi- en transgenderbeweging in haar strijd voor gelijke rechten wereldwijd.” Çavaria, Wel Jong Niet Hetero en Het Roze Huis vragen de Vlaamse regering bij monde van Kris Peeters om dit vonnis krachtig te veroordelen. Yves Aerts van çavaria: “We vragen dat Vlaanderen duidelijk stelling inneemt. Malawi is een partnerland van Vlaanderen in een aantal ontwikkelingsprojecten. De Vlaamse regering mag niet pikken dat een partnerland holebi’s en transgenders vervolgt.” Ook WISH (Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s), een organisatie aangesloten bij de koepels, neemt de zaak ter harte. Ze schreef een brief over de kwestie aan de minister-president. De holebi- en transbeweging spreekt haar steun uit aan de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de zaak van zeer nabij opvolgt.