Pride gaat Internationaal

Africa004

35.000 deelnemers zaterdag op de Pride in Brussel. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. De manifestatie blijft aan kracht en prestige winnen. Dit jaar zaten ook de klemtonen goed. De aandacht is voorgoed verschoven van het Belgische naar het internationale niveau.

De “t Is Europ of Euronder”.-campagne van çavaria en Wel Jong niet Hetero stelt de politici voor hun verantwoordelijkheid: België wordt vanaf 1 juli voorzitter van Europa en dat moet verzilverd worden.  Herman_maskerrs001Yves Aerts: “De Europese kaderrichtlijn inzake discriminatie is heel belangrijk, want ze wil mensen beschermen tegen discriminatie (onder andere op grond van seksuele geaardheid), ook buiten de arbeidssfeer. De brede richtlijn die nu op het spel staat, beschermt bijvoorbeeld ook tegen discriminatie in het onderwijs, in de toegang tot goederen en diensten of de gezondheidszorg. België koos er al voor om de bestaande richtlijn om te zetten in brede zin, maar voor veel andere lidstaten geldt dit helemaal niet.” De aanwezige politici konden die opdracht alvast mee naar huis nemen.

Afrika

afrika_pride_0001

Een ander pluspunt in Brussel was de Afrikaanse trend die zich doorzet. Vorig jaar kwam een groot aantal Afrikaanse holebi/transgenders voor het eerst als groep naar buiten. Dit jaar waren ze er opnieuw, 150 man/vrouw sterk. Bisi Alimi (tweede van rechts op de foto), de activist uit Nigeria die voor de gelegenheid in Brussel was sprak zijn verbazing uit over het feit dat zoveel politici hier openlijk homo zijn en hoe gemakkelijk je met hen in contact komt. Het is ooit anders geweest.

Intussen… te Minsk

Ongeveer tegelijkertijd met de manifestatie in Brussel had in Minsk, de hoofdstad van Belarus de ‘Slavic Pride’ plaats. Hier geen politici en ook geen feestvreugde, maar een machtsvertoon van flikken die de 40 manifestanten arresteerden en mishandelden. Als we dit schrijven zouden een aantal onder hen nog vast zitten. Het is goed om de beelden te bekijken van deze confrontatie. Ze illustreren nog maar eens het belang van een internationaal georganiseerde holebi/transgenderbeweging. Dergelijke taferelen hebben we in België gelukkig nooit meegemaakt. Chapeau voor de activisten voor wie de pride voorlopig nog geen feestje is. Gisteravond was niemand in Minsk echt in de stemming om te fuiven omdat nog zeven mensen vast zaten.

rainbow_pride2010

Fotoverslag op De Wereld Morgen

Bekijk de reportage van GayLive.be

 Bekijk het filmpje van Wel Jong Niet Hetero