Flashmob in Nijmeegs café

ElSombreroNijmegenAfgelopen nacht hebben zo’n 70 homoseksuele mannen en lesbische vrouwen uitgebreid staan zoenen in café-disco El Sombero aan de Molenstraat in het Nederlandse Nijmegen. De actie, die werd ondersteund door COC Nijmegen, was een reactie op een incident vorige week in El Sombrero.

Twee vrouwen werden op donderdag 15 april jl. de uitgaansgelegenheid uitgezet, nadat ze met elkaar hadden gezoend. Om te kijken of El Sombrero daadwerkelijk homo-intolerant is, had COC Nijmegen via een flashmob- en e-mailactie haar achterban opgeroepen om op donderdagnacht naar de El Sombrero te gaan en daar met elkaar te gaan zoenen en ‘out & proud’ aanwezig te zijn. De actie was zeer succesvol, omdat meer dan 70 mensen zich verzamelden in de El Sombrero afgelopen middernacht. De actie trok niet alleen leden van COC Nijmegen, maar ook mensen uit de krakersbeweging, politieke (jongeren)partijen, leden van homojongerenorganisatie DITO! en sympathiserende heteroseksuelen.
 
Begripvol

ElSombreroNijmegen002Voor de andere bezoekers van de El Sombrero – er vond een feest plaats van drie studieverenigingen van de Radboud Universiteit – was het klaarblijkelijk een vreemde gewaarwording. Meewarrig sloegen ze het tafereel gade dat plaatsvond in de discotheek: plotseling uit het niets overal dansende en knuffelende homo’s en lesbo’s in een discotheek die vooral bij hetero’s geliefd is. De reacties werd desalniettemin begripvol en positief. Een homoseksuele jongen die toevallig aanwezig was en niets van deze actie af wist was blij eindelijk eens meer homo’s in dit etablissement te zien.

Homo-top 100
 
ElSombreroNijmegen003COC Nijmegen heeft sterk het vermoeden dat El Sombrero vooraf geïnformeerd was over deze actie. Normaal gesproken hanteert de El Sombrero een zeer strikt deurbeleid, terwijl nu iedereen met open armen ontvangen werd en er zelfs klassiekers uit de homo-top 100 te horen waren. “Ik hoop dat dit een aanmoediging is voor de horeca om de deuren open te zetten voor alle gasten”, zegt Herman Janssen, voorzitter van COC Nijmegen. “Deze actie laat zien dat diversiteit in de horeca extra kleur en sfeer geeft ongeacht hoe je er uit ziet, welke kleren je draagt of met wie je zoent op de dansvloer”.

Op naar de volgende

COC Nijmegen is van plan vaker dit soort flashmob-acties te organiseren. “In aanloop van deze actie zijn er talloze reacties binnen gekomen over andere horecagelegenheden die een boost diversiteit kunnen gebruiken en gezien het succes van vannacht kunnen andere gelegenheden alvast hun voorbereidingen gaan treffen voor de volgende Kiss-In”, aldus Janssen.

Bron: COC

 


Kus-acties zoals deze worden opnieuw populair. Ook in Frankrijk wordt er regelmatig publiek en in groep gezoend. Laten overwaaien naar hier?