Internationale druk helpt Steven Manjeza

Steven Manjeza en Tiwonge Chimbalanga zitten nog steeds in de gevangenis in Malawi omdat ze eind vorig jaar met elkaar getrouwd zijn. Ze zijn nog nergens voor veroordeeld en mogen niet vrij op borgtocht.

Intussen was Steven (links op de foto) ziek geworden en kreeg niet de medische verzorging die hij nodig heeft. Na internationale druk (ondermeer vanuit WISH) blijkt daar verandering te te komen. The Nyasa Times meldt dat hij intussen wel medische zorgen krijgt. Klachten zijn ondermeer hoesten en overgeven. Evance Phiri, woordvoerder van de Chichirigevangenis bevestigde dit bericht.malawigaycouple_001

Steven Monjeza zit samen met andere mannen in de cel. Plaats om comfortabel te slapen is er niet. De gevangenis werd ooit gebouwd voor 800 gedetineerden. Momenteel zitten er zo’n 2.000 mensen opgesloten. Steven en Tiwonge werden nog nergens voor veroordeeld. Toch zitten ze opgesloten alsof ze misdadigers zijn. Samen met mensen die wel (ernstige) criminele feiten pleegden. Beide mannen vingen bot met hun vraag om op borgtocht te worden vrijgelaten. In de praktijk blijken zelfs doorgewinterde criminelen soms op borg te kunnen vrijkomen.

Bron: African Activist