Wat heb ik aan Benno?

barnard_abu001
Abu Imram (Sharia4belgium) en Benno Barnard: wat drijft hen?


Vanmorgen werd ik wakker met op de radio een opgewonden Benno Barnard. Gisteravond kon zijn lezing in een zaal van de UIA onder de titel ‘Lang leve God. Weg met Allah’ niet doorgaan door de aanwezigheid van leden van Sharia4belgium, een extremistische moslimgroepering.

Barnard omschreef Sharia4belgium als een groep die homo’s van de daken wil gooien. Daar heeft hij een punt. Moslims worden door Sharia4belgium  opgehitst tegen holebi’s, ondermeer door het zonder commentaar overnemen van wat generaal John Sheehan verklaarde over homo’s in het Nederlandse leger. In een interview dat ook op hun website staat lezen we: “Wat homoseksualiteit betreft, zitten we op dezelfde lijn als katholieken en joden. Er is geen plaats voor hen en een geleerde zal hen waarschijnlijk tot de dood veroordelen” Geen lieve jongens dus.

Op facebook het onvermijdelijke debat: “Islam-fascisme in de praktijk” schreef iemand. Ook waar. Het verhinderen van een lezing door geroep getuigt van een ondemocratische mentaliteit. Sommige moslims – hoe kan het ook anders – zijn in hetzelfde bedje ziek als fascisten overal elders. Toch voel ik mij niet geroepen om de verdediging van Benno Barnard op te nemen.

Het Vlaams Belang schrijft zich in

Barnard mag dan een opstoot van islamfascisme hebben meegemaakt, zijn affiniteit met onze ‘eigen’ fascisten van het Vlaams Belang is me iets te opvallend. Hij ligt er niet van wakker dat zijn anti-islam teksten rijkelijk door het Vlaams Belang bejubeld en geciteerd worden. Toen alle boekhandels weigerden om het laatste boek van Philip Dewinter – een schotschrift tegen de islam – in de rekken te zetten was het Barnard die de verdediging van Dewinter op zich nam door in een opinietekst te stellen dat de inhoud van het boek correct is. Het is een deel van de strategie van het VB geworden om via mensen als Barnard te werken. Dat is niet iets wat ik zelf heb bedacht. In hun visietekst van november 2009 staat als een van hun doelstellingen: “Ons inschrijven in recente maatschappelijke stromingen die ons eigen gedachtegoed hernemen (zoals de aan invloed winnende islamkritische tendens in Vlaanderen).” En ja hoor… het eerste nieuwe bericht vandaag op de site van het VB ging over de mislukte lezing.

Een ander racisme

Racisme is geen bedreigde diersoort die enkel in het reservaat ‘Vlaams Belang’voorkomt. Het is een kanker die reeds veel verder is uitgezaaid en ook een aantal mensen heeft beïnvloed van wie je het enkele jaren geleden nooit zou verwacht hebben. Het gaat al lang niet meer over een onderscheid op basis van raciale kenmerken. Tegenwoordig is ‘cultuur’ de trigger. Ico Maly schrijft in zijn boek ‘De beschavingsmachine’: “Die focus op cultuur in het algemeen en op ‘de islam’ in het bijzonder is niet zomaar een evolutie in het denken over de maatschappij. Het is een discours dat erop gericht is om ‘ons economisch systeem’ en de structuur van onze samenleving te onttrekken aan elke kritiek. ‘Ons systeem’ zou superieur van aard zijn en dus niet meer voor verbetering vatbaar. Daar tegenover staan dan ‘de moslims’, die zich nog in de donkere dagen van de geschiedenis bevinden en dringend beschaafd moeten worden. Zo niet vormen ze een enorme bedreiging. Dit discours heeft als doel bij de bevolking een draagvlak op te bouwen om een nieuwe beschavingsmachine op te zetten, zoals in het koloniale tijdperk. Maar ook nu is de kloof tussen de retoriek en de feiten zeer groot. Het gaat in werkelijkheid niet zozeer over beschaven, maar des te meer over de strijd om economische en politieke macht.”

Goed georganiseerd

Maar is het er niet over dat ik een intellectueel als Benno Barnard vergelijk met extremistische moslimbarbaren die de sharia in België willen invoeren? In dit geval niet. Ik verklaar mij nader. Het gebeuren heeft alles van een goed voorbereide provocatie: de politie was op voorhand verwittigd, er waren gorilla’s van een veiligheidsfirma ingehuurd (het mocht iets kosten) en het gebeuren werd netjes gefilmd en op tijd op Youtube gezet zodat de media het konden opppikken. Knap werk. Het gaat hier ook niet over een poging tot dialoog, het gaat over een rel. Dialogeren probeer je best niet als Sharia4belgium en Benno Barnard samen in een ruimte zitten. Ik zou mij als moslim ook geprovoceerd voelen door Barnard. Op dat soort provocaties gaan alleen extremisten in. En dat hebben we dus gisteravond gezien. Is de rel een aanval op de democratie? Ik denk het wel. De vraag is enkel wie ze heeft uitgelokt.

Ik snap  trouwens de organisatoren van het debat (de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen) niet goed. Hebben ze eindelijk het ware geloof ontdekt? En voor wanneer een debat met als titel ‘Lang leve Allah, Weg met God’? Ook een provocatie.


Dit artikel (en een aantal reacties van lezers) verscheen ook op de website van De Wereld Morgen en KifKif.

Christophe Callewaert  schrijft over een vergelijkbare rel.  Yves Desmet mengde zich in het debat en  Lucas Catherine omschrijft Sharia4Belgium als een bende punkers. Benno Barnard reageerde op al die kritiek in De Standaard. Fouad Gandoul, regioverantwoordelijke ACV Genk, moslim en politicoloog schrijft in De Standaard: “De inclusie van moslims in Vlaanderen zal pas lukken wanneer ze als volwaardige individuen worden benaderd en dus niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor daden gepleegd door een of andere obscure organisatie die zich toevallig beroept op de islam. Daarnaast is het hoog tijd dat er werk wordt gemaakt van een zelfkritische ingesteldheid binnen het mediatiek gebeuren. Tenslotte is het ook aan de moslimjongeren om uit hun schelp te komen en zich te manifesteren om de interne diversiteit aan meningen aan bod te laten komen.” 

Epiloog

Léonard_Tanguy Veys001aBenno Barnard liet zich tijdens zijn lezing aan de Universiteit Antwerpen bijstaan door de twee persoonlijke lijfwachten van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Dat meldde de regionale zender ATV op 4 april. De auteur was zelf naar het Vlaams Belang gestapt om bescherming te vragen. Die zou hij van de Antwerpse politie niet hebben gekregen. Volgens ATV werden de lijfwachten ter beschikking gesteld via Tanguy Veys, VB-provincieraadslid uit Oost-Vlaanderen en een vertrouweling van Filip Dewinter (hier op de foto met aartsbisschop Léonard). Het was ook Veys die de rel filmde en op Youtube zette. We kennen Tanguy Veys van zijn inspanningen om de wet op adoptie door holebikoppels tegen te houden. Mijn opmerking ‘het mocht iets kosten’ krijgt hierbij een extra betekenis… Over de rol van de politie heb ik nog altijd mijn vragen. Drie weken na de rel nam Geert van Istendael het opnieuw op voor de veelgeplaagde Benno. Ik reageerde op de De Wereld Morgen.