Léonard de straat op

andre-leonard_abortus001
Wie zich de kritiek aantrekt dat we als holebi/transgenders ongelijk hadden om eind februari op straat te komen tegen de homofobie van Léonard krijgt bij deze een opsteker: Léonard betoogt zelf graag.

Op het Koningsplein in Brussel verzamelden zondagmiddag zo’n 550 manifestanten voor een ‘Mars voor het leven’, een initiatief van  een organisatie die zich ‘Studenten tegen abortus’ noemt. De opmerkelijkste demonstrant was ongetwijfeld aartsbisschop Léonard, die zei niet te betogen “tegen iets, maar voor iets”. Uiteraard hadden de manifestanten niks tegen vrouwen die abortus plegen, zoals ze ook niets tegen holebi/transgenders hebben. Op 3 april zal het 20 jaar geleden zijn dat de federale abortuswet gestemd is. Dit was het  resultaat van een jarenlange campagne van feministen en hun medestanders onder het motto ‘Abortus: de vrouw beslist’. Voor de tegenstanders is de tijd blijkbaar rijp om deze verworvenheid opnieuw in vraag te stellen.

De manifestatie kreeg de steun van Philippe Van der Sande, voorzitter Beweging voor Christelijke Solidariteit en perswoordvoerder voor het Vlaams Belang. Hij pleit ondermeer voor de stopzetting van de subsidies aan abortuscentra en aan instellingen en verenigingen die openlijk abortus promoten, waarbij hij Sensoa vernoemt. Sensoa is ook verantwoordelijk voor hiv-preventie bij homomannen. Van der Sande sprak eerder zijn blijdschap uit over de homofobe uitspraken van Léonard.

“Godfried Danneels zou zoiets nooit gedaan hebben” merkte Phara maandagavond op. Ik denk dat ze gelijk heeft. Léonard wil dicht bij zijn (conservatieve) gelovigen zijn. Als er morgen een betoging tegen holebi’s en transgenders wordt georganiseerd kunnen ze allicht ook op zijn aanwezigheid rekenen. Als kerkleider gaat hij dus de provocatie niet uit de weg.

Er is ook iet positiefs aan het uitstapje van de kerkleider. Als hij het belangrijk vindt om voor zijn mening op straat te komen kunnen we hem daarin alleen maar steunen. Wij vinden dat ook belangrijk en het brengt me op de vraag: wanneer laten holebi’s, transgenders en hun bondgenoten opnieuw van zich horen? De dag dat Léonard officieel de titel van kardinaal krijgt lijkt me een geschikte datum.


 Lees ook: Terug naar de tijd van illegale abortus? en 20 jaar baas over eigen buik