Homohuwelijk verhinderd en Vijf mensen gearresteerd in Kenia

kenya_mombasa_0210De politie in Mtwapa, Kenia, een stad ten noorden van Mobasa, heeft vijf mensen gearresteerd die ze ervan beschuldigt homo te zijn. Dat meldt de BBC. Homoseksualiteit is illegaal in deze voormalige Britse kolonie maar arrestaties zijn zeldzaam. Godsdienstige leiders juichen het optreden van de overheid toe.

Volgens de bevoegde ambtenaar van het district, George Matandura werden twee van de mannen aangetroffen met trouwringen met de bedoeling met elkaar in het huwelijk te treden in het Kikambala Beach Resort. De drie andere mannen werden aangegeven door het publiek. Twee verklaarden te zijn geslagen. Een massa volk verzamelde zich bij het politiecommissariaat waar de mannen werden vastgehouden. De bruiloft zou doorgaan in een privé-woning maar het nieuws lekte uit en de plaatselijke bevolking alarmeerde de politie die tot arrestaties overging.

 

Kenia_Mtwapa police station OCS K.K.Mutegi rescues the man from the angry mob
PPolitie vormt buffer tussen één van de gearresteerde mannen en de agressieve menigte.

George Matandura toonde zich dankbaar dat het publiek de politie op de hoogte bracht. Hij wil meer samenwerking zodat de politie meer homo’s kan oppakken: “Het is een inbreuk op de wet, onnatuurlijk en wekt de weerzin op van de publieke opinie” Matandura zei aan het persagentschap AFP dat de mannen, die tussen 20 en 25 jaar oud zijn, een “medisch onderzoek zullen ondergaan alvorens we hen beschuldigen van homoseksualiteit”. Hij zei ook snel te zullen optreden tegen bars die homo’s, lesbiennes, prostitutie en druggebruik toelaten. De vijf jongemannen komen binnenkort voor de rechtbank.

 

Een niet nader genoemd lid van een Keniaanse holebibeweging veroordeelde de arrestaties en heeft de Human Rights Commission gevraagd om tussen te komen.

Kenia_Mtwapa residents protest over a gay marriage that was to take place in Mtwapa on FridayHet geplande huwelijk werd reeds veroordeeld door Islamtische en Christelijke gezagsdragers. De Keniaanse bevolking bestaat uit 45% protestanten, 33% rooms-katholieken, 10 % moslims en 12 % inheemse godsdiensten. Sheik Ali Hussein van de raad van imams en priesters zei aan AFP: “We kunnen deze jongemannen niet toestaan hun  toekomst te ruïneren door hun homoseksualiteit en we zullen alle middelen gebruiken om deze ondeugd aan te pakken”. Bisschop Lawrence Chai van de Nationale Raad van Kerken in Kenia zei: “Dit is immoreel en we zullen dit niet toelaten, zeker niet in Mtwapa”

Reeds eerder werd melding gemaakt van twee mannen die van plan waren om te trouwen maar door de bevolking werden opgejaagd en daardoor afzagen van hun voornemen. Vier maanden geleden trouwden twee Keniaanse mannen in London en het nieuws daarover kwam toen ook in de Keniaanse media.

Een Belg die in Kenia werkt is niet verbaasd over de recente feiten: hij oordeelt dat zoiets te verwachten was na wat er in buurland Oeganda is gebeurd de voorbije maanden.

 

Meer info