Spreken over de Stilte in de Sportwereld

We hebben – alle verhoudingen in acht genomen – niet te klagen over de recente ontwikkelingen. De sociale en juridische gelijkheid voor LGBT’s gaat vooral in de Parler du silence001Westerse Wereld vooruit. En toch hebben we ook hier achtergebleven gebieden, zoals de sport.  In Canada lanceert ‘la Fondation Émergence’ naar aanleiding van de Winterspelen een nieuwe campagne over holebi’s in de sportwereld.

Titel van de campagne is ‘Spreken over de stilte’ Het hoogtepunt wordt gepland op 17 mei, de datum die meer en meer erkend en gebruikt wordt als de Internationale Dag tegen Homofobie. We kennen het fenomeen: waar zitten de holebi-sportmensen? Ik schreef het al eerder: de voetbalsport heeft een Will Ferdy nodig. In een enquête van Sport Voetbalmagazine vonden 67,8 procent van de Belgische topvoetballers dat er in het voetbal geen plaats is voor homo’s.

Wetenschapper en activist Bart Eeckhout: “Geen enkele andere activiteit heeft wellicht een hogere maatschappelike status wereldwijd dan de sport, die in veel gevallen de religie en heldenverering van vroeger heeft vervangen. Geen enkele andere dagelijkse activiteit ook is zo beslissend als het gaat om de dwingende sociale constructie van genderpatronen en -normen. (…) Wat betekent het als een zwarte jonge atlete die goud wint op de Wereldkampioenschappen Atletiek het voorwerp wordt van een schimmig pseudowetenschappelijk onderzoek dat moet bepalen of ze wel ‘honderd procent’ of een ‘échte’ vrouw is? Waarom wordt er in de sportwereld alleen ruimte gemaakt voor ‘normale Bart_Eeckhout001mensen’ die ‘volledig’ het een of het ander zijn? Net omdat sport wereldwijd mensen samenbrengt en met elkaar confronteert, net omdat sport algemene maatschappelijke processen en verhoudingen op een verhevigde manier weergeeft, is het een van de belangrijkste terreinen waarop onze beweging moet opboksen tegen zowel het rigide denken over gender als de latente en soms patente homofobie. Zolang we er niet in slagen de dominante reflexen over gender en seksualiteit in de sportwereld bij de sturen, zijn alle pogingen tot maatschappelijke integratie van holebi’s en transgenders maar schone schijn. De fabriek van stereotype mannelijkheid en vrouwelijkheid blijft intussen op volle toeren draaien.”

De campagne gebruikt twee blikvangers: Hockey als wintersport en voetbal als zomersport. Het promotiemateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld en kan via de website besteld worden.

Bron: Gay Kosmopol en ‘Pink Power, Geschiedenis en toekomst van de holebibeweging’