Expresso: Daar word ik nou ziek van!

Expreszo_cover001

Net zoals in België hebben ze ook in Nederland een wet die discriminatie omwille van seksuele geaardheid verbiedt. Het Nederlandse holebi-jongerenblad Expresso grijpt een bespreking in de Tweede Kamer aan om de wet te zuiveren van een wel zeer vervelend achterpoortje. Ze roepen op hiervoor actie te voeren op 8 februari.

Expreszo: “Op 8 februari bespreekt de Tweede Kamer de ‘enkele-feit-constructie’ . Hierin staat dat leerkrachten en leerlingen van school gestuurd mogen worden als de school zich niet kan vinden in de manier waarop ze uiting geven aan hun seksuele voorkeur. De regering wil deze wet wel aanpassen, maar dan zo dat scholen de mogelijkheid houden om homo’s en lesbo’s te discrimineren. Ze mogen mensen nog altijd de klas uitsturen omdat ze ‘homo doen’.”

De AWGB (Algemene Wet Gelijke Behandeling) wordt dit jaar geëvalueerd, maar de kans dat de ‘enkele feit’- constructie verdwijnt is uiterst klein. Deze bepaling in die in 1994 in de wet is opgenomen wordt immers bepleit door partijen als het CDA en de ChristenUnie. In de Tweede Kamer hebben de fracties van PvdA, VVD, SP, D66 en Groenlinks zich in het verleden al uitgesproken tegen de `enkele feit’-constructie. Weliswaar is onderscheid op grond van het `enkele feit’ van homoseksuele gerichtheid verboden, maar `bijkomende omstandigheden’ maken het voor bijvoorbeeld scholen met een levensbeschouwelijke grondslag mogelijk om homoseksuele kandidaten te weren. Dat betekent in de praktijk dat je wel homo mag zijn, maar daar niet voor mag uitkomen.

In 2004 hebben onafhankelijke Europese deskundigen geconstateerd dat de definitie van `bijkomende omstandigheden’ in de AWGB ruimer is dan de Europese Expreszo_cover003richtlijn (2000/78/EG) toelaat. Mede ingegeven door dat advies heeft de Europese Commissie afgelopen vrijdag officieel bezwaar aangetekend tegen deze gang van zaken en wil binnen twee maanden een reactie van de Nederlandse regering.

Onder het motto ‘Daar word ik nou ziek van!’ doet Expreszo volgende oproep: “Wij zijn er ziek van. Leraren en leerlingen kunnen vandaag de dag nog steeds van school gestuurd worden omdat ze homo zijn en homo doen. Daar is Expreszo het niet mee eens en jij vast ook niet. Als deze wet je misselijk maakt, meld dat dan bij je school en kom op 8 februari om 12 uur naar het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. Deze oproep doet Expreszo vandaag aan homo- en heterojongeren in heel Nederland. Of je nou homo of hetero bent, of je nou leraar of leerling bent, iedereen heeft recht op onderwijs en iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn. Laat Den Haag weten dat jij kotsmisselijk wordt van deze wetswijziging!Iedereen kan vanaf donderdag 4 februari z’n ziekbriefje downloaden op onze website. Vertel de regering op maandag 8 februari voor eens en altijd ‘Wij zijn er ziek van!’ (om 12 uur op het plein bij de Tweede Kamer).”