Malawi: intussen drie homo’s achter de tralies

boeien001de 21-jarige Peter Sawali werd gearresteerd omdat hij in Malawi posters heeft verspreid met de boodschap: “Gay Rights Are Human Rights” naar aanleiding van de arrestatie van Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza, de twee homo’s die in december vorig jaar getrouwd zijn en om die reden in de gevangenis zitten. Sawali zou vervolgd kunnen worden wegens ‘ordeverstoring’. Dat meldt The Advocate. Hij riskeert volgens de politie een geldboete of een maximale celstraf van drie maanden. Dat maakt drie homo’s in de gevangenis van Malawi omdat ze opkomen voor hun rechten.

De politie liet weten op zoek te zijn naar andere Malawiërs die betrokken waren bij een campagne die volgens haar vanuit het buitenland gesteund wordt.

Mensenrechtenbeschermers lanceerden recent in Malawi het ‘Centre for the Development of People’ (CEDEP). Ze willen daarmee opkomen voor holebi’s en andere minderheden. Volgens CEDEP doen homofobe wetten holebi’s in de clandestiniteit belanden. Door zulke wetten wordt het ook moeilijker om homoseksuelen voor te lichten rond hiv en aids. Er is in Malawi ook een ‘Broad Coalition’ die folders en affiches verspreidde. Maar die groepering houdt de namen van haar leden geheim.

Malawi is voor 55% Protestant, 20% Katholiek en 20% Moslim.