Malawi: homokoppel nog steeds achter tralies

Malawi_0001

Het Hooggerechtshof van Malawi heeft donderdag jl. geweigerd Tiwonge Chimbalang en Steven Monjeza op borg vrij te laten. Intussen wordt de houding van Malawi vanuit verschillende hoeken bekritiseerd.Het koppel riskeert 14 jaar gevangenisstraf.

Rechter Rowland Mbvundula roept nog steeds de veiligheid van de twee mannen in om zijn beslissing te staven. Mauya Msuku, de advokaat van het koppel betwist dat. Het koppel leefde reeds samen voor ze hun huwelijk afsloten en zijn nooit verontrust door de lokale bevolking. Daarentegen is het leven in de gevangenis zeer zwaar.

Vlaamse regering ondervraagd

Dinsdag ondervroeg Vlaams SP.a-volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (hier in actie aan het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen) minister-president Peeters naar aanleiding van de arrestatie van het Malawisch homopaar. Hij legde het verband tussen twee feiten: Begin december 2009 werd bekend dat de Vlaamse regering 7 miljoen euro ontwikkelingssteun uittrekt voor Malawi. Enkele dagen later arresteerde de politie twee homo’s.

Jan Roegiers_Mechelen_2008Jan Roegiers vermeldde in zijn tussenkomst de briefschrijf-actie van WISH. Hij kreeg de steun van Ann Brusseel (Open VLD), Luckas Van Der Taelen (Groen!) en Matthias Diependaele (N-VA).

Peeters stelde in zijn antwoord dat hij over dit specifieke geval al overlegd had met zijn Schotse collega. Zij reist binnen drie weken naar Malawi en zal daar de Vlaamse bezorgdheden overbrengen aan de Malawische autoriteiten. De minister-president schreef ook een brief aan de ambassadeur van Malawi in België.

Jan Roegiers toonde zich tevreden met de diplomatieke initiatieven van de regering maar besloot dat het beter voorkomen is dan genezen: “Ik pleit er sterk voor om specifieke voorwaarden m.b.t. de naleving van fundamentele mensenrechten en de aanvaarding van seksuele diversiteit op te nemen in toekomstige partnerschapsovereenkomsten en samenwerkingsakkoorden”.

Jan_Beddeleem001Jan Beddeleem van WISH reageert met gemengde gevoelens: “Ik vind de reactie zeer flauwtjes: Over drie weken zal een Schotse minister het eens gaan bespreken, daar hebben die twee weinig aan. De brief aan de ambassade was wel goed omdat hij verwijst naar het ‘Internationaal Convenant over politieke en -mensenrechten'(ICCPR) dat door beide landen werd onderschreven”.

40 organisaties veroordelen arrestatie

Tiwonge en Steven krijgen ook steun van 40 organisaties die zich met mensenrechten en aidspreventie bezig houden. Zij veroordelen in een gezamenlijke verklaring de medische en psychische onderzoeken die ze moesten ondergaan.  Zij wijzen er op dat hun arrestatie heel wat angst heeft veroorzaakt bij andere holebi’s in het land. Bovendien schaadt deze sfeer het werk dat rond hiv-preventie moet gebeuren: “De paragrafen 153 en 156 van het strafrecht ondermijnen het werk rond hiv en schenden de fundamentele rechten in Malawi. Wij roepen de regering van Malawi op de het koppel vrij te laten en deze wetsartikels af te schaffen.”