Sébastien Mandeng is in het land

Gisteren is Sébastien Mandeng, homo-activist in Kameroen, in Antwerpen aangekomen. Hij blijft er enkele dagen en zal van daaruit een druk programma afwerken. Gisteren liep hij al eens langs bij het Roze  Huis, waar hij kennis maakte met medewerksters Daniëlle en Chloë.

Sébastien is ondervoorzitter van ADEFHO (Association pour la Défense de l’Homosexualité), een organisatie die zich inzet in Kameroen voor LGBTI. Vooral, maar niet uitsluitend, door homoseksuelen juridische bijstand te geven wanneer ze onterecht in de gevangenis belanden. Wat in Kameroen  geregeld gebeurt. ADEFHO slaagde er al herhaaldelijk in om homoseksuelen vrij te pleiten.

Sébastien003a
Deze voormiddag staat een uitgebreid gesprek met het Roze Huis op de agenda. Na de lunch gaat het  richting Kipdorpvest waar Sébastien zal praten met medewerk(st)ers van Sensoa het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). HIV is in Kameroen een groot probleem, zeker bij homomannen. Het ITG is het expertisecentrum bij uitstek. Marie Laga kreeg onlangs de homofolieprijs namens de ITG-wetenschappers voor hun bijdrage aan de strijd tegen aids. Vanavond geeft Sébastien zijn eerste interview voor de micro’s van Pinkwave. Je kan dat gesprek online beluisteren. Het programma begint uitzonderlijk om 20u en loopt tot 22u.

Vrijdag zal hij in Brussel doorbrengen. In de voormiddag staat een ontmoeting met Advocaten zonder Grenzen op het programma. Niet onbelangrijk gezien ADEFHO veel juridisch werk doet. Daarna wordt hij ontvangen door Renato Sabbadini van ILGA World (International Lesbian and Gay Association). Hier zal zeker de samenwerking tussen de Afrikaanse groepen op het programma staan.  In de namiddag heeft hij een afspraak in het federale parlement met geïnteresseerde volksvertegenwoordigers. Bruno Tuybens en  Hilde Vautmans hebben reeds toegezegd. Daarna is een interview met Gaylive voorzien.


Het Roze Huis001Vrijdagavond kan ook jij Sébastien ontmoeten, als je tenminste naar het Roze Huis in Antwerpen komt. Daar start om 20u een info-avond met hem.


Zaterdag zit Sébastien opnieuw in Brussel waar hij zal deenemen aan een conferentie met als thema: “Leven als homo of lesbienne in een land waar het verboden is?” samen met een aantal LGBT-asielzoekers. Zaterdagavond zet hij een stapje in de wereld, ondermeer een bezoek aan de Red&Blue zou op het programma staan.

Zondag is rustdag, ook voor homo-activisten.

Maandagvoormiddag ontmoet Sébastien vertegenwoordigers van de organisatie Frontline Defenders. Ze zullen ondermeer de risico’s bespreken die LGBT-mensenrechtenactvisten ondervinden en hoe die te beperken met netwerken. Daarna gaat het naar het Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen.  In de namiddag is er een ontmoeting gepland in het Europees Parlement met leden van de Intergroup LGBT. Dat is een groep met alle Europese roze poltici. In de vooravond duikt Sébastien de RTBF-studio’s in voor een interview met het radioprogramma Bang Bang. Ook een gesprek met De Morgen is voorzien.

Vanaf dinsdag gaat Sébastien enkele dagen logeren bij onze collega’s van Tels Quels. in Brussel.