Opvolger Danneels vindt homo’s abnormaal

Leonard002Bisschop André-Mutien Léonard van Namen wordt de opvolger van kardinaal Godfried Danneels als aartsbisschop van Mechelen-Brussel en primaat van België. Dat zegt de gezaghebbende journalist Andrea Tornielli op zijn weblog Sacri Palazzi.Over enkele dagen zal de keuze van de paus officieel bekendgemaakt worden, zegt Tornielli. Léonard (69) is sinds 1991 bisschop van Namen. Hij liet zich al opmerken door zijn homofobe uitspraken.

In april 2007 verklaarde hij in een interview met het Franstalige weekblad Télémoustique dat homo’s en lesbiennes abnormaal zijn. Hij zei toen: “Homoseksualiteit is een niet goed ontwikkelde vorm van menselijke seksualiteit en is niet logisch. Holebi’s kennen een probleem in hun normale psychologische ontwikkeling en dat maakt hen abnormaal.”  De bisschop vond zijn standpunt niet achterhaald: “Integendeel. De reclame voor homoseksualiteit via de gay pride-parades luidt de terugkeer in van de Grieks-Romeinse oudheid. Homoseksualiteit verheerlijken is een terugkeer van twintig eeuwen.”

Léonard pleitte ervoor om voor het ‘homohuwelijk’ een andere term te kiezen. “Noem het een pic, pac of puc, maar geen huwelijk”, aldus Léonard. De bisschop sprak zich toen ook uit tegen euthanasie, abortus en voorbehoedsmiddelen. Twee jaar eerder werd hij al door de Holebifederatie genomineerd voor de homofobieprijs wegens andere uitspraken.

Reacties

De Holebifederatie en Wel Jong Niet Hetero reageerden afwijzend. Ook de Holebipastores, een groep van homoseksuele priesters, reageerden op de uitspraken van Léonard: “De uitspraken van Monseigneur Léonard doen veel pijn. Velen met ons zijn erdoor gekwetst. Deze woorden staan in schril contrast met de bevrijdende en levenwekkende woorden die Jezus van Nazaret tot mensen sprak.Wij willen eer brengen aan alle holebi’s die zich binnen de kerk als vrijwilliger of vrijgestelde inzetten en met woord en daad opkomen voor het welzijn van mensen. Wij brengen eer aan de vele holebi’s die werken aan duurzame relaties en zo getuigen dat liefde vele vormen kent. Gods zegen rust ook op hen.”

Philippe_Van_der_Sande2007Het Vlaams Belang was tevreden. Philippe Van der Sande van het Vlaams Belang, die ook voorzitter is van de ‘Beweging voor Christelijke Solidariteit’ stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “De uitspraken van bisschop Leonard zijn moedig. De katholieken hebben begrip voor de situatie waarin homoseksuelen zich bevinden, maar niet voor homoseksualiteit. Dat blijft tegennatuurlijk en abnormaal en moet bestreden worden. Het is tijd voor een duidelijk christelijk antwoord op de holebiwaanzin. De christelijke scholen moeten veel duidelijker de leer van de katholieke Kerk over homoseksualiteit uitdragen en verdedigen. De leerlingen zijn al te dikwijls in de waan dat homoseksualiteit normaal is. Hoog tijd dat de leraars, directies en leerlingen van de christelijke scholen opnieuw correct geïnformeerd worden over de standpunten van de katholieke Kerk hieromtrent. Laat de uitspraken van Leonard hiertoe een eerste aanzet zijn.” verklaarde hij in De Standaard.

Teleurstellend was de reactie van Kardinaal Danneels. Bij monde van zijn woordvoerder Hans Geybels liet hij weten dat Léonard  op de lijn van de kerkelijke leer zat, en zijn uitval naar holebi’s in die zin ook gedekt was door de kardinaal.

Protest in Namen

kathedraal002Die Paaszaterdag voerden holebi’s actie aan de Saint-Aubain kathedraal van Namen naar aanleiding van de uitspraken van bisschop Léonard. De organisatoren van de Franstalige holebibeweging Tels Quels konden reken op de aanwezigheid va veel pers en ook van een delegatie van de Vlaamse Holebi -organisaties: Mieke Stessens (woordvoerster Holebifederatie), Jo Van steenkiste (voorzitter West-Vlaams holebi-overleg lid Raad Van Bestuur Holebifederatie) en Dennis De Brauwer (bestuurder Roze Huis Antwerpen).

De holebi/transgenderbeweging heeft er dus een zorgenkind bij. Danneels weigerde sytematisch de beweging te ontvangen. Afwachten hoe het met zijn opvolger verloopt. Of moet Léonard, zoals onlangs Jo Vandeurzen, nogmaals genomineerd worden voor de homofobieprijs voor hij van gedachte verandert?

Verslag van de actie in Namen