‘Oud is out’ op Lesbisch Salon

‘Oud is out’ is het resultaat van een voor België uniek project, waarbij in het midden van de jaren ’90 een reeks lesbische en biseksuele vrouwen is geïnterviewd door Ann David en Mips Meyntjens.  In samenwerking met het Fonds Suzan Daniel wordt de informatie die dit heeft opgeleverd, nu voor het eerst toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.  De getuigenissen zijn aangrijpend, soms humoristisch, soms pijnlijk, in elk geval heel authentiek.

Oud is Out004Dankzij dit boek wordt eindelijk een stukje van de dubbel verborgen geschiedenis van lesbische vrouwen zichtbaar. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat een thematische analyse van veertien interviews met lesbische en biseksuele vrouwen, geboren tussen 1910 en 1940. Het tweede deel presenteert zes quasi volledige getuigenissen.

De veertien vrouwen vertellen over hun kindertijd en puberteit. Ze halen herinneringen op aan hun schooltijd, hun eerste lesbisch aanvoelen, hun eerste vriendinnetjes en aan hoe en waar ze uitgingen. Ze gaan dieper in op de evolutie in hun zelfbeeld als lesbische vrouw en op het proces van hun zelfaanvaarding, vaak eenzaam en pijnlijk. Zowel de reacties van de buitenwereld (familie, vrienden, collega’s) op hun coming-out als de redenen waarom ze er soms voor kozen hun seksuele geaardheid verborgen te houden, komen aan bod. Ze spreken ten slotte uitvoerig over hun relatie(s) en over hoe ze die vorm gaven in een maatschappij die niet bepaald van overdreven vrouwvriendelijkheid kon worden verdacht en waarin elke vorm van alternatieve seksualiteit als abnormaal en afwijkend werd bestempeld.

Oud is out · Ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945.
Ann David en Mips Meyntjens. Het boek is geïllustreerd met prachtige foto’s en is te bestellen bij Uitgeverij ’t Verschil.

Het boek wordt voorgesteld op een bijeenkomst van het L-Salon, zondag 14 februari, 14u30, Buurthuis Trafiek, Haspelstraat 37 (Pierkespark, Brugse Poort) Gent.