Wie wordt de eerste Mister Gay China?

Mr Gay China 10 candidates

Van boven naar onder en van links naar rechts: Steven, David, Xiao Dai (mijn favoriet!), Emilio, Simon, Xuefei, Jay, Justin

Het kan snel gaan. In 2001 werd homoseksualiteit in China nog behandeld als geestesziekte. Nog geen tien jaar later staat de eerste  ‘Mr. Gay China‘ op het podium. De winnaar gaat in februari naar de verkiezing van ‘Mr. Gay Ambassador’ in Noorwegen.

Op vrijdag 15 januari zullen tien jongemannen hun beste beentje voorzetten in de LAN Club in Beijing. De Amerikaan Ryan Dutcher, organisator van het evenement, wil niet zeggen hoeveel kandidaten zich precies hebben aangemeld. Maar hij zegt tevreden te zijn gezien coming-out in China op deze manier nog altijd niet evident is. Vele jongens met wie hij sprak durven het (nog) niet aan.

Dutcher: “Hoewel de meesten vrij open als homo leven en velen onder hen actief zijn in de Gay community en de emancipatie van holebi’s genegen zijn hebben ze toch nog de reflex om hun identiteit te verbergen voor werkgevers, oud-klasgenoten en familie.” Meedoen aan een  gemediatiseerd evenement is daarbij uiteraard niet makkelijk. De organisatoren willen ook vermijden dat het feestje in de lokale media komt. Dat zou ‘onnodige moeilijkheden’ kunnen veroorzaken volgens co-organisator Ben Zhang. Lokale autoriteiten en media zijn nog niet toe aan dit soort van coming-out. Blijkbaar zien we hier een fenomeen dat ook op andere terreinen zichtbaar is: lokale overheden verschillen nogal eens in opvattingen met de centrale overheid. Op 28 december 2009 verscheen in de officiële ‘China Daily’ een uitgebreid artikel met een overzicht van evemenenten rond holebi’s en transgenders.

De meeste jongens wonen in Beijing. Sommigen komen van andere steden zoals Harbin, Chongqing en Xinjiang. Zoals bij de meeste van dat soort gelegenheden krijgen ze vragen die hun persoonlijkheid moet blootleggen en zullen ze zich vertonen in sportkleding en zwembroek. De klassieke vleeskeuring dus. Maar dan wel met een emancipatorisch tintje.

Bron: fridae.com
Video op de site van guardian.co.uk