LGBT-activist opgesloten in Georgië

Paata Sabelashvili_001Op 15 december 2009 viel de politie binnen in de kantoren van de ‘Inclusive Foundation’, de Georgische LGBT-organisatie. Ze arresteerden Paata Sabelashvili, voorzitter van de organisatie en tevens lid van het bestuur van ILGA-Europe (ILGA staat voor ‘International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association’)

In een persbericht toont ILGA-Europe zich geschokt door de gebeurtenissen die duidelijk met homofobie te maken hebben. ILGA vraagt de onmiddellijke vrijlating van Paata. Linda Freimane van ILGA: “We zijn behoorlijk geschrokken door dit nieuws. We vernemen dat de politie buiten elk wettelijk kader optrad. Wij zijn zeer bezorgd over de veiligheid van Paata Sabelashvili die geen enkele contact met de buitenwereld mag hebben.” K.I. Christensen van ILGA: “ILGA-Europe staat in nauw contact met de mensen uit Georgië en volgt de situatie op de voet. We proberen deze chockerend situatie onder de aandacht te brengen van de Europese instellingen. We vragen dat ze erop aandringen dat de Georgische autoriteiten handelen volgens de wettelijke en internationale humanitaire normen. We zullen verdere informatie verspreiden als we meer details hebben.”

Paata Sabelashvili werkt actief voor de belangen van holebi’s zowel in eigen land als op Europees vlak. Hij is mede-uitgever van het plaatse magazine ‘Me’ en is ook betrokken bij het coördineren van LGBT-activisten in de voormalige Sovjet Unie. Voordien zette hij zich in voor gehandicapten en vluchtelingen.

Je kan Paata Sabelashvili een bericht sturen via Facebook.

Lees het verslag van de politie-inval.