LGBT-activist vermoord in Honduras

Walter Trochez001Zondag 13 december werd de 25-jarige homo-acitivist Walter Trochez neergeschoten in de Hondurese stad Tegucigalpa. De schoten werden afgevuurd vanuit een rijdende auto. Trochez was als LGBTI-militant lid van het Nationaal Verzetsfront tegen de militaire staatsgreep waarmee president Manuel Zelaya van de macht werd verdreven eind juni 2009.

Trochez, die de wreedheden van het nieuwe bewind had aangeklaagd, werd ook gefolterd nadat hij had deelgenomen aan een vreedzame protestdemonstratie tegen de staatsgreep. Toen probeerde men hem te dwingen informatie te geven over de beweging waarin hij actief is.

De Hondurese jongerenorganisatie ‘Los Necios'((OPLN) verklaarde: “We ontmoetten Walter in de strijd. We zagen in hem een onbetwistbaar leider in de verdediging van de mensenrechten. Als lid van de homo, lesbo, trans- en biseksuele gemeenschap werd hij een symbool van deze strijd waarin de Hondurese jeugd zich richt tegen de staatsgreep. Recentelijk werd hij gekidnapped en bedreigd. Hij moest zwijgen.  Zoals te verwachten was weigerde Walter dat. Het was een opluchting te zien dat hij kon ontsnappen aan zijn beestachtige ontvoerders en hartverwarmend hem vorige vrijdag opnieuw op straat te zien, aan de kop van de volksoptocht. Walter Trochez werd op een laffe manier doodgeschoten”.

In een recent artikel had hij de moorden op andere LGBT’s aangeklaagd: “Het is onaanvaardbaar dat in deze korte periode van 4 maanden, negen transseksuele en homoseksuele vrienden werden vermoord, 6 in San Pedro Sula en 3 in Tegucigalpa.” Hij beschuldigde de plegers van de staatsgreep ervan achter deze moorden te zitten.  Trochez was veel méér dan een LGBTI-militant: “Als revolutionair zal ik altijd mijn volk blijven verdedigen, ook al kost het mij het leven”.