De Homofobie van Trump

Homoerotic Picture Of Trump_Putin_0001.jpg

Woensdag landt Donald Trump in Brussel. Maar ook duizenden betogers  zullen die avond in Brussel zijn. Ze zullen protesteren tegen het racisme, seksisme en de oorlogszucht van de nieuwe Amerikaanse regering. De LGBT+ beweging roept op om op 24 mei mee de straat op te gaan. Maar hebben holebi’s en transgenders eigenlijk iets te vrezen van Trump?

De seksistische uitspraak “Grab them by the pussy” van Trump is algemeen bekend. Ze zette duizenden vrouwen (en mannen) aan het breien. Roze wollen mutsen (Pussyhats) kleuren het beeld van de protesten Minder geweten is wat zijn beleid aan mensenlevens gaat kosten. Als een van zijn eerste beleidsdaden ondertekende Trump een decreet dat verbiedt dat geld van de federale staat gaat naar organisaties en ngo’s die abortus toepassen of er informatie over verspreiden. Op die manier jaagt Trump duizenden vrouwen de dood in. Abortus op een veilige manier wordt immers voor vele vrouwen onmogelijk.

Trump_Women_Black Lives Matter_2017_01_21_0001.jpg

Hoe zal het beleid rond LGBT+ eruit zien onder Trump?

Trump steunt op een homofobe achterban. Hij laat zich omringen door homofobe adviseurs en geniet de steun van de Republikeinen die een homofoob programma hebben. Het verkiezingsplatform waarmee de Republikeinen naar de verkiezingen gingen is het meest homofobe in de geschiedenis van de VS. Trump deed geen enkele inspanning om de homofobe passages te verwijderen (terwijl hij wel een negatieve passage over Rusland eruit haalde). De kans dat hij zich inspant voor LGBT+ rechten is dus even groot als de kans dat hij de Mexicanen leuk gaat vinden. Dat zag je meteen al na de verkiezingen: Onmiddellijk na het aantreden van president Trump is de website van het Witte Huis ingrijpend veranderd. Zo werden pagina’s over klimaat, gezondheidszorg, burgerrechten en rechten voor homo’s, lesbiennes en transgenders verwijderd of vervangen.

De Pence van Trump

Trump_Pence_0001.jpgTrump blaast afwisselend warm en koud als men hem iets vraagt over LGBT+. In gesprekken met LGBT+ organisaties verklaart hij zich pro gay. Wanneer hij praat met Evangelisch-christelijke groepen zegt hij anti gay te zijn. Achter de clown met het grote ego en de dubbele tong zit echter een man met duidelijke ideeën: vice-president Mike Pence. Hem zal je niet betrappen op dubbelzinnigheden. Pence omschrijft zichzelf als “Christen, conservatief en republikein, in die volgorde.” Een bloemlezing uit zijn homo- en transfobe uitspraken.

yellIn 2006 verklaarde Pence: “Het ineenstorten van de samenleving is er altijd gekomen na een verslechtering van het huwelijk en de familie.” Pence zei ook dat homo zijn een keuze is en homo’s verhinderen om te trouwen geen discriminatie is maar “het opleggen van Gods wil.”

yell In 2007 stemde Pence tegen een wet die discriminatie van LGBT+ op de werkvloer verbiedt. Hij omschreef de wet als een “oorlogsverklaring aan de religieuze vrijheid op de werkvloer.”

yell De politiek in het leger “Don’t Ask, Don’t Tell”, waarbij soldaten werden ontmoedigd om uit de kast te komen werd afgeschaft in 2011. Pence verzette zich daartegen en verklaarde dat het leger geen laboratorium voor sociale experimenten mag worden.

Een kabinet vol homofoben

bannon_trump-620x412.jpgTrump koos voor zijn kabinet enkel politici die zich tegen gelijke rechten voor LGBT+ verzetten. Op 17 augustus 2016 werd Steve Bannon benoemd tot Chief Executive van de presidentiële campagne van Donald Trump. Na de nominatie van Trump in november werd Bannon benoemd tot chief strategist en senior counselor van de president(-elect), een invloedrijke adviesfunctie zonder noodzaak tot bevestiging door de senaat. Deze benoeming leidde tot veel weerstand vanwege zijn rol bij de extreem-rechtse website Breitbart.

Hooggerechtshof

Het hooggerechtshof heeft in de VS een zeer grote macht. Trump zal een van de leden vervangen en noemde daarbij enkel personen die zich verzetten tegen LGBT+ rechten.

Trump_demo_0001

Intussen…

yell… heeft Donald Trump het uitvoeringsbesluit ingetrokken dat de vrije WC-keuze garandeert voor transgenderstudenten en -leerlingen. Transgenderleerlingen en -studenten die toiletten en kleedkamers willen gebruiken volgens hun eigen genderidentiteit, krijgen geen federale bescherming meer. Donald Trump heeft het executive order van zijn Democratische voorganger Barack Obama ingetrokken.

yell…heeft Trump een uitvoeringsbesluit bekrachtigd dat toelaat holebi’s en transgenders diensten te weigeren uit religieuze overtuiging. Het uitvoeringsbesluit laat kerken en andere geloofsgemeenschappen toe politici openlijk en praktisch te steunen. “Het leidt tot discriminatie van holebi’s en transgenders”, oordeelt LGBT-organisatie Human Rights Campaign. Onder het mom van godsdienstvrijheid zullen politici aanzetten tot het pesten van holebi’s en transgenders.

Human Rights Campaign maakte onderstaande video over het beleid van de eerste 100 dagen van Trump en het protest van holebi’s en transgenders ertegen.


Nu is het aan ons

In de VS namen holebi’s en transgenders op 20 januari deel aan de Women’s March on Washington als protest tegen de verkiezing van Trump. Toen vonden elders in de VS en over de hele wereld gelijkaardige bijeenkomsten plaats. Woensdag is het aan ons om onze bezorgdheid over de nieuwe Amerikaanse president duidelijk te maken. De manifestatie in Brussel wordt gedragen door een brede waaier van organisaties. De centrale slogans zijn:
laughing Voor sociale rechten
smile Voor vrede
smile Voor een leefbare wereld
smileTegen seksisme, racisme en discriminatie

Dat ook hier de LGBT-gemeenschap niet mag ontbreken is vrij duidelijk. Niet alleen omdat Trump een bedreiging vormt voor onze rechten, maar omdat velen van ons naast holebi of transgender ook vrouw of immigrant zijn. Koepelorganisatie Çavaria roept op om zich aan te sluiten bij de delegatie van het Brusselse Rainbowhouse. Yves Aerts van Çavaria: “Trump trok richtlijnen in gericht tegen discriminatie van transjongeren op school, ontmantelde antidiscriminatiewetgeving op de werkvloer, en maakte LGBT-personen onzichtbaar in een aantal federale surveys. Naast het effect van deze maatregelen op de Amerikaanse bevolking heeft de VS ook een grote invloed in de rest van de wereld. Het respect voor mensenrechten moet hierbij centraal staan.”

Afspraak woensdag 24 mei om 17u (speeches en optredens) en om 18u (Protestmars). De bijeenkomst wordt afgerond met optredens van Jaune Toujours, Orchestre International du Vetex en Sindicato Sonico. Je kan je aanwezigheid ook melden op Facebook. Alle info op de website.

https://www.trumpnotwelcome.be/

Lees ook het interview met Bernie Sanders

5 redenen om te betogen tegen Trump