3 X Discriminatie

3Xdiscriminatie_0001

Discriminatie is zoals auto’s: je hebt ze in alle vormen en maten. De slachtoffers  verschillen in leeftijd, geslacht, afkomst of seksuele geaardheid maar ze hebben er alle belang bij samen een vuist te maken.

# 1: Seksisme

De organisatie van de E3 Harelbeke gaat zijn fel besproken affiches niet verder verspreiden.  Commentaar van Çavaria-coördinator Yves Aerts op Facebook: “Presentator Radio 1 en koers-commentator vonden de gecontesteerde affiche voor E3-koers ‘best mooi’, hoor ik net op de radio. Tja, seksistische, homofobe en transfobe opmerkingen worden door daders vaak als onschuldig beschouwd. ‘Het was maar een grapje.’ Maar voor de geviseerden is het dat helaas vaak niet. Gelukkig beseffen meer en meer mensen dat dit niet bijdraagt tot een minder genderstereotype wereld. En na de wedstrijd kom ik de winnaar graag even in de gespierde en afgetrainde billen knijpen. Benieuwd hoe hij reageert.”

Via #?wijoverdrijvenniet? kwam intussen een hele reeks getuigenissen over seksisme binnen.  Lees hier het artikel van Yasmine Schillebeeckx.

# 2: Homofobie

Via een nieuwe wet op religieuze vrijheid, zopas door de gouverneur van de staat Indiana ondertekend, kunnen bedrijven en winkels voortaan zelf uitmaken wie ze in dienst nemen of bedienen. Zo mogen ze holebi’s weigeren als homoseksualiteit tegen hun geloof indruist. Indiana is de eerste staat met dergelijke wetgeving, maar in nog 10 Amerikaanse staten wordt gelijkaardige wetgeving overwogen en besproken. In Californië wil de advocaat Matt McLaughlin de doodstraf voor homoseksualiteit invoeren. Bovendien wil hij ‘propagada voor sodomie‘ in scholen bestraffen en homo’s weren uit openbare functies. Zijn voorstel doet sterk denken aan wat eerder in Rusland en Oeganda gebeurde.  In België organiseert de extreem-rechtse coalitie Pro Familia een homofobe mars in Antwerpen.

3Xdiscriminatie_0002
Homofobe picket line in de VS. De dame op de voorgrond is het duidelijk niet met hen eens

# 3: Racisme

Uit een onderzoek naar discriminatie in de dienstensector blijkt dat twee op de drie klanten zijn zin krijgt wanneer ze specifiek om een blanke poetsvrouw vragen. “Discriminatie is een misdrijf en kan echt niet”, reageert Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum. Wouter Van Bellingen schreef samen met Yves Aerts een opiniestuk waarin wordt aangedrongen op het invoeren van praktijktesten waarmee men de discriminatie omwille van seksuele voorkeur en huidskleur kan blootleggen. Ook de discriminatie van huurders kan op deze manier worden aangepakt: “De grote krapte op de huurmarkt brengt mensen op zich al in een precaire woonsituatie. Het maakt het ook makkelijker om te discrimineren. Verhuurders hebben de huurders maar voor het uitkiezen. Doorgaans weten die laatsten niet eens dat ze effectief gediscrimineerd worden. Naast praktijktests moet minister Homans ook investeren in de versnelde bouw van bijkomende sociale woningen en de versterking van de private huurmarkt, zodat het aanbod aan kwaliteitsvolle, betaalbare woningen groter wordt. Schaarste zet de deur wagenwijd open voor discriminatie.”  

3Xdiscriminatie_0003
Actie tegen de racistische uitspraken van Bart De Wever, 25 maart, Grote Markt, Antwerpen

Dirk De Block, co-auteur van een nieuw boek over de miljonairstaks (en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen): “Als enkele honderden inspecteurs van het Voedselagentschap jaarlijks 120.000 controlemissies kunnen uitvoeren, waarom is het dan ondenkbaar dat een paar honderden inspecteurs een paar duizenden mystery-shoppings of praktijktesten zouden organiseren? Tijd om met de discriminatiebestrijding de 21ste eeuw binnen te gaan, en als overheid proactief en systematisch te testen ipv slachtoffers hun plan te laten trekken.”

Op ?#?DailyRacism? kan je gevallen van racisme melden. Racisme is niet relatief!

3 maal_parade_1478169783.jpgSamen een vuist maken kan. Je neemt zondag de trein naar Brussel en stapt mee op met Çavaria in de parade van Hart boven Hard.